Vietnamilaiset kesärullat ja pho-keitto maistuvat myös Suomen suvessa – katso herkulliset reseptit tästä

Vietnamissa on runsas ja monipuolinen ruokakulttuuri, jossa raaka-aineiden tuoreus näkyy ja maistuu. Kaakkoisaasialaiseen tapaan ruuanlaitossa käytetään runsaasti korianteria, sitruunaruohoa, chiliä sekä soija- ja kalakastikkeita.

Vietnamin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monesta suunnasta. Uppopaistamis- ja wokkausmenetelmät ovat lähtöisin kiinalaisilta. Mongolialaiset toivat aikanaan mieltymyksen pihviin. Tomaatti, chili ja peruna ovat tulleet todennäköisesti eurooppalaisten mukana.

Ranskalaiset ovat vaikuttaneet muun muassa pho- keitossa käytettävän lihaliemen valmistustapoihin.

Silmiinpistävä ranskalaisvaikutus on myös täytetty patonki, Banh mi, jota myydään kaupunkien tien varsilla kautta maan.

Vietnamilainen ruoka on ennen kaikkea liha- ja kalapainotteista, mutta myös kasvisruualla on Vietnamissa pitkät perinteet.

Varsinkin Etelä-Vietnamin pienimmistäkin kaupungeista on mahdollista löytää ravintola, jonka kyltissä lukee com chay – kasvisruokaa.

Riisi toimii usein ruoanlaiton pohjana. Vietnamilaisiin hyviin tapoihin kuuluu se, että yhtä ainoaa riisinjyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta työlästä riisinviljelyä kohtaan.

Vietnamilainen ruoka sopii erinomaisesti suomalaiseen kesään.

Kesärullat ovat oikea hellepäivän herkku, ja täytetty patonki on kelpo ja helppo eväs niin töihin, piknikille kuin automatkalle.

Pho-keitto lämmittää viileänä sadepäivänä. Sen perusmakuna on tuhti, muun muassa aniksella maustettu lihaliemi.

Keitto on lunastanut itselleen kansallisaarteen roolin. Tutkija Huu Ngocin on sanonut pho-keiton olevan ”Vietnamin panos ihmiskunnan onnellisuuden puolesta.”

Lähteet : Vietnam-seura, Tracey Lister ja Andreas Pohl: Vietnamilaista katuruokaa -kirja (2011) sekä rantapallo.fi

Pho-keitto

4 hengelle

300 g naudan mureaa ulkofileetä

4 kevätsipulinvartta

1 punainen chili

1 lime

1 rkl thaibasilikaa, korianteria tai minttua

2 dl mungpavun ituja

200 g lasi- tai riisinuudelia

thaimaalaista chilikastiketta kuten Srirachaa

Liemi:

1,5 l lihalientä

4 tähtianista

4 neilikkaa

2 kanelitankoa

ripaus kardemummaa

4 cm pala inkivääriä viipaloituna

2 rkl kalakastiketta

1. Kaada liemen ainekset kattilaan. Anna niiden hautua 20 minuutin ajan matalalla lämmöllä.

2. Viipaloi liha, kevätsipuli ja chili. Lohko lime ja hienonna yrtit.

3. Keitä kattilallinen vettä ja mausta se suolalla. Nosta lihaviipaleet siivilässä kiehuvaan veteen. Anna kiehua korkeintaan minuutin ajan.

4. Keitä ituja siivilässä puolitoista minuuttia.

5. Keitä nuudelit kypsiksi ohjeen mukaan.

6. Jaa nuudelit ja idut keittolautasille. Nosta päälle liha, kevätsipuli, chili ja yrtit.

7. Poista liemestä mausteet ja kaada mausteliemi ainesten päälle.

8. Mausta limellä. Käytä mausteina soijaa ja thaimaalaista chilikastiketta, jos haluat.

Vietnamilaiset kesärullat

4 hengelle (12 rullaa)

1 pkt riisipaperiarkkeja

1 iso porkkana

1 iso avomaankurkku

1 avokado

12 roomansalaatin lehteä

100 g ituja

1 dl hienonnettua minttua

200 g jättikatkaravun pyrstöjä, lohta tai tofua

1. Keitä vettä ja laita se riisipaperiarkille sopivaan kulhoon. Upota riisipaperi hetkeksi kulhoon. Kun riisipaperi on pehmennyt, nosta se lautaselle. Jos teet rullia ensimäistä kertaa, kannattaa ostaa kaksi levypakettia. Arkkien kanssa on opittava oma tekniikkansa.

2. Kasaa täytteitä paperin alaosaan, mutta älä laita niitä liian alas. Laita ravut alimmaiseksi, jotta ne näkyvät rullan päällä.

3. Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle. Taita riisipaperin reunat kohti keskustaa ja rullaa. Rullasta kannattaa tehdä melko tiukka, jotta se pysyy paremmin kasassa syödessä.

4. Älä kasaa rullia päällekkäin, sillä riisipaperit liimautuvat kiinni toisiinsa.

5. Tarjoa dippien kanssa. Myös makea chilikastike ja soija ovat nopea ja helppo tapa maustaa rullia.

Banh mi – patonki broilerista

4 hengelle

1 maalaispatonki

400 g kypsää broilerin fileetä

2 rkl makeaa chilikastiketta

2 tl sitruunaruohotahnaa

300 g tuoretta varhaiskaalia

1 porkkana

2 rkl valkoviinietikkaa

2 rkl öljyä

1 rkl soijakastiketta

1 avomaankurkku

2 rkl minttua hienonnettuna

1 dl majoneesia

2 tl thaimaalaista chilikastiketta

1 cm pala inkivääriä

2 valkosipulinkynttä

tuoretta korianteria

1 lime

1 punainen chili

1. Pilko kaali, porkkana ja kurkut ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, öljy ja soija. Laita kaalisalaatti jääkaappiin.

2. Pilko broileri. Laita palat kulhoon ja lisää niiden päälle makea chilikastike ja sitruunaruohotahna.

3. Sekoita kastikkeeksi majoneesi, thaimaalainen chilikastike, inkivääri ja valkosipulinkynnet.

4. Leikkaa patonki keskeltä pituussuunnassa kahtia. Lämmitä puolikkaita uunissa noin viisi minuuttia tai kunnes ovat lämmenneet. Lämmitä samalla myös broileri.

5. Valuta kaalisalaatista ylimääräiset nesteet. Voitele patongit majoneesikastikkeella ja lisää täytteeksi salaatti ja broileri. Tarjoile korianterin, limen ja chilin kanssa.

Perinteinen dippikastike

4 annosta

3 rkl kalakastiketta

3 ison limen mehut

1 tl riisiviinietikkaa

1,5 dl sokeria

2 valkosipulinkynttä

puolikas punainen chili

1. Yhdistä kalakastike, limenmehu, riisiviinietikka ja sokeri kulhossa.

2. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut.

3. Lisää joukkoon pilkottu valkosipuli ja chili. Jaa kastike neljään pieneen kippoon.

Soija-chilidippikastike

4 annosta

1,5 dl soijaa

1 lime

0,5 dl sokeria

puolikas punainen chili

1. Yhdistä soija, limemehu ja sokeri pienessä kulhossa. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut.

2. Jaa kastike neljään dippikulhoon ja ripottele päälle chiliviipaleet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .