Ähtäri salaa pandojen tietoja yleisöltä – kaikkea ei kerrota päättäjillekään

Vaikea ymmärtää, että pandat olisivat liikesalaisuus, sanoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Kahden jättiläispandan tuloa Ähtärin eläinpuistoon valmistellaan visusti piilossa julkisuudelta.

Pandoja koskevat tiedot ovat Ähtärin kaupungin omistaman eläinpuistoyhtiön hallussa, eikä niistä hiiskuta ulospäin juuri mitään. Kunnan päättäjiä sitoo salassapitositoumus.

Tietoja esimerkiksi hankkeen kustannusarviosta tai pandoista maksettavista korvauksista ei ole käsitelty kunnan päätöksenteossa. Kaikki yksityiskohdat eivät ole kaupunginkaan tiedossa. Hanketta kuvaillaan eläinpuiston historian suurimmaksi investoinniksi.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää muistuttaa, että kunnan toiminnan pitäisi olla mahdollisimman avointa, ja sama koskee kuntayhtiöitä.

– On kovin vaikea ymmärtää, että pandat ja pandojen tuominen eläintarhaan voisivat muodostaa julkisuuslain tarkoittaman liikesalaisuuden.

Mäenpään mielestä on sinänsä mahdollista, että Ähtärin hankkeen kustannusarvio ja pandoista maksettava rahasumma ovat liikesalaisuuksia, joista ei tarvitse kertoa.

– Yksittäinen tieto voi olla salassa pidettävä, mutta asiaan liittyvät muut tiedot eivät tämän johdosta ole salassa pidettäviä, Mäenpää linjaa.

Kunta ja eläinpuisto perustelevat linjaansa sillä, että neuvottelut Kiinan kanssa pandojen tarhauksesta ovat kesken. Pandalan kustannusarviota taas ei haluta paljastaa, koska rakennushanketta ei ole vielä kilpailutettu.

Pandoista odotetaan Ähtärille isoa matkailuvalttia. Pandat aiotaan vuokrata Suomeen 10–15 vuodeksi. Rahalla aiotaan tukea pandojen suojelua Kiinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.