Ähtäri salaa pandojen tietoja yleisöltä – kaikkea ei kerrota päättäjillekään

Vaikea ymmärtää, että pandat olisivat liikesalaisuus, sanoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Kahden jättiläispandan tuloa Ähtärin eläinpuistoon valmistellaan visusti piilossa julkisuudelta.

Pandoja koskevat tiedot ovat Ähtärin kaupungin omistaman eläinpuistoyhtiön hallussa, eikä niistä hiiskuta ulospäin juuri mitään. Kunnan päättäjiä sitoo salassapitositoumus.

Tietoja esimerkiksi hankkeen kustannusarviosta tai pandoista maksettavista korvauksista ei ole käsitelty kunnan päätöksenteossa. Kaikki yksityiskohdat eivät ole kaupunginkaan tiedossa. Hanketta kuvaillaan eläinpuiston historian suurimmaksi investoinniksi.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää muistuttaa, että kunnan toiminnan pitäisi olla mahdollisimman avointa, ja sama koskee kuntayhtiöitä.

– On kovin vaikea ymmärtää, että pandat ja pandojen tuominen eläintarhaan voisivat muodostaa julkisuuslain tarkoittaman liikesalaisuuden.

Mäenpään mielestä on sinänsä mahdollista, että Ähtärin hankkeen kustannusarvio ja pandoista maksettava rahasumma ovat liikesalaisuuksia, joista ei tarvitse kertoa.

– Yksittäinen tieto voi olla salassa pidettävä, mutta asiaan liittyvät muut tiedot eivät tämän johdosta ole salassa pidettäviä, Mäenpää linjaa.

Kunta ja eläinpuisto perustelevat linjaansa sillä, että neuvottelut Kiinan kanssa pandojen tarhauksesta ovat kesken. Pandalan kustannusarviota taas ei haluta paljastaa, koska rakennushanketta ei ole vielä kilpailutettu.

Pandoista odotetaan Ähtärille isoa matkailuvalttia. Pandat aiotaan vuokrata Suomeen 10–15 vuodeksi. Rahalla aiotaan tukea pandojen suojelua Kiinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.