Cheek lopetti uransa lopullisesti, mutta niin tekivät myös Abba ja Cher ja Hector ja Ozzy Osbourne ja...

Suomen suosituin räppäri vannoo, ettei enää koskaan palaa keikkalavoille. Niin on väittänyt moni muukin.

Suomen suosituin rapmuusikko Cheek eli Jare Tiihonen, 36, lopetti uransa tänä viikonloppuna. Hän järjesti perjantaina ja lauantaina kotikaupunkinsa Lahden mäkimontussa jättimäiset jäähyväiskonsertit. Konsertteja edelsi jäähyväiskiertue.

Cheekin vuoden 2014 keikkoja Helsingin Olympiastadionilla mainostettiin sillä, että ne olivat viimeinen tilaisuus nähdä artisti pitkään aikaan. Hän kertoi jäävänsä keikkojen jälkeen ”pitkälle tauolle” mutta ilmoitti paluustaan jo alle vuoden kuluttua. Tällä kertaa Tiihonen on vannonut, ettei enää koskaan palaa keikkalavoille.

Cheekin lisäksi musiikin historia tuntee monia muitakin, jotka ovat lopettaneet uransa lopullisesti.

Hector

Kun Hector eli Heikki Harma täytti kuusikymmentä, hän ilmoitti lopettavansa keikkailun ja tekevänsä korkeintaan pieniä yksittäisiä esiintymisiä. Viimeinen mahdollisuus nähdä Hector oli ”Näkemiin – kuulemiin” -niminen jäähyväiskiertue syksyllä 2007. Kiertueeseen kuului kaksitoista konserttia maan suurimmilla areenoilla. Jäähyväiskiertueelle myytiin yli 40 000 lippua.

Jo syksyllä 2011 Hector järjesti paluukiertueen. Sen jälkeen hän lopetti jälleen esiintymiset mutta teki uuden paluukiertueen syksyllä 2014. Tämän vuoden joulukuussa Harma, 71, esiintyy konserteissa, joita keikkajärjestäjä luonnehtii ”yllätyskiertueeksi”.

CMX

Suomirockin suuruus CMX julisti keväällä 1999 lopettavansa keikkailun kokonaan. Yhtye kertoi päätöksestään televisiolähetyksessä, jossa se oli ottamassa vastaan kultalevyä listaykköseksi nousseesta albumistaan.

CMX järjesti laajan jäähyväiskiertueen, ja Ylen Radiomafia-kanava teki tunnin erikoisohjelman yhtyeen lopettamispäätöksen vuoksi. Jäähyväiset huipentuivat viimeiseen esiintymiseen, joka oli Joensuun Ilosaarirockissa kesällä 1999. Festarikeikalle saapui noin 14 000 kuulijaa.

”Päätös piti yhtä hyvin kuin useimmat tupakkalakot”, kuvaillaan Ilosaarirockin verkkosivuilla. CMX palasi keikoille Provinssirockissa 2001 ja oli jo ennen sitä esiintynyt salanimillä.

Tänä vuonna CMX on tehnyt ”Kolmen vuosikymmenen lauluja” -nimisen muistelukiertueen.

Tiktak

Kuuden bändikoululaisen Tiktak-yhtye sai levytyssopimuksen vuonna 1999, kun jäsenet olivat vasta 13–15-vuotiaita. Tiktakista tuli Suomen nuorin platinalevyn saanut bändi. Syksyllä 2007 Tiktak kertoi lopettavansa jäähyväiskiertueen ja kokoelmalevyn jälkeen. Viimeisen keikkansa Tiktak soitti Helsingin Tavastia-klubilla joulukuussa.

Helmikuussa 2017 Tiktakin laulaja Petra Gargano vakuutti radiohaastattelussa, ettei yhtye aio palata huhuista huolimatta. Hän perusteli päätöstä sillä, ettei teinibändi olisi enää sama, joten ”uutta tulemista on turha tehdä”. Saman vuoden marraskuussa Tiktak ilmoitti tekevänsä paluun, ja yhtye nähtiin festarilavoilla tänä kesänä.

Ozzy Osbourne

Brittiläinen John ”Ozzy” Osbourne, 69, tuli tunnetuksi Black Sabbath -yhtyeen keulakuvana 1960-luvulla. Osbourne siirtyi soolouralle, kun hänet vuonna 1979 erotettiin yhtyeestä.

Vuonna 1992 Osbourne teki ”No More Tours” -nimisen jäähyväiskiertueen. Hän ilmoitti lopettavansa keikkailun, koska hänellä oli diagnosoitu MS-tauti ja hän halusi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Diagnoosi osoittautui vääräksi, ja jo 1995 Osbourne aloitti ”Retirement Sucks Tour” -nimisen paluukiertueen.

Black Sabbathin kanssa Osbourne teki paluukiertueet 1997 ja 2013. Jäähyväiskiertueen Osbourne ja yhtye tekivät 2016–17.

Tällä hetkellä Osbourne on soolouransa jäähyväiskiertueella, joka päättyy lokakuussa. Kiertueen nimi on ”No More Tours 2”.

Cher

Popdiiva Cher päätti lopettaa lähes neljäkymmentä vuotta kestäneen uransa jättimäiseen kiertueeseen vuonna 2002. ”The Farewell Tour” päättyi vasta 2005. Jäähyväiskiertueeseen kuului 326 keikkaa, ja se tuotti noin 300 miljoonaa euroa.

Kolme vuotta myöhemmin oli paluukeikkojen vuoro. Vuodesta 2008 alkaen Cher, nykyisin 72, esiintyi lähes kaksisataa kertaa Las Vegasissa. Parhaillaan hän kiertää Australiaa ja Pohjois-Amerikkaa.

Abba

Ruotsin kansainvälisesti menestynein yhtye Abba lopetti esiintymiset ja levyttämisen 1982. Abban paluusta huhuttiin vuosikausia. BBC:n mukaan vuonna 1999 Abballe tarjottiin miljardin dollarin eli noin 870 miljoonan euron palkkiota paluukiertueesta, mutta yhtye kieltäytyi.

Tänä keväänä Abba kuitenkin paljasti tehneensä kaksi uutta kappaletta, joista toinen julkaistaan joulukuussa. Yhtye aikoo myös lähteä kiertueelle ensi vuonna, ei tosin ihmisinä vaan lavalla esiintyvinä hologrammihahmoina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .