Donald Trump ja Kim Jong-un: Kuin kaksi marjaa?

Nopeasti ajateltuna he ovat toistensa vastakohtia. Toinen on kapitalisti ja demokraattisen valtion presidentti, toinen johtaa suljettua kommunistidiktatuuria.

Mistä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un löytävät yhteistä jutun juurta, jos heidän suunniteltu tapaamisensa toteutuu?

Kysymys ei ole yhdentekevä. Henkilökemioilla on suuri merkitys huipputason diplomatiassa, sanoo tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Malliesimerkkinä Sinkkonen mainitsee Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatshovin, joiden välille syntynyt keskusteluyhteys edisti ydinasevarustelun purkamista ja johti kylmän sodan loppumiseen Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä.

Sinkkonen kertoo, että tavatessaan Gorbatshovin Genevessä vuonna 1985 Reagan pyysi tämän kahdenkeskiselle kävelylle.

– Herrat päätyivät rupattelemaan kahden kesken huvilaan takan äärelle. Keskustelu vähemmän virallisessa ympäristössä auttoi rakentamaan keskinäistä ymmärrystä johtajien välille.

Henkilökohtaisissa tapaamisissa syntyvä luottamus on keskeistä huipputason diplomatiassa. Itsevaltaisin despoottikin on vain ihminen.

– Se vaatii kykyä päästä omien ennakkokäsitysten yli ja ymmärtää toista osapuolta. Tämä ei perustu pelkästään laskelmointiin vaan myös empatiakykyyn, tunteisiin ja intuitioon. Voin luottaa tuohon henkilöön, koska hän vaikuttaa ihmisenä luottamuksen arvoiselta, Sinkkonen kuvailee.

Odotukset eivät ole korkealla. Kim on nimitellyt Trumpia ”henkisesti häiriintyneeksi höppänäksi” ja ”gangsteriksi”. Trump on puolestaan käyttänyt Kimistä sellaisia nimityksiä kuin ”pieni rakettimies” ja ”hullu”.

– Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Trump on tunnettu yllätyksellisyydestään ja valmiudestaan neuvotella sellaisten autoritaaristen johtajien kanssa, joita joku muu Yhdysvaltain presidentti ei olisi valmis tapaamaan, Sinkkonen sanoo.

Trumpia motivoi Sinkkosen mukaan se, että hän on ”transaktionalisti”.

– Hänen maailmankuvansa rakentuu vahvasti kahdenvälisten diilien varaan, ja tällaisessa ajattelumallissa historian painolasti menettää merkitystään.

Jos toukokuulle kaavailtu huipputapaaminen toteutuu, siitä tulee historiallinen. Yksikään istuva Yhdysvaltojen presidentti ei ole tavannut Pohjois-Korean johtajaa.

– Tapaamisessa on paljon riskejä. Epäonnistuminen voi johtaa uuteen eskalaatiokierteeseen sekä puheen että tekojen tasolla, Sinkkonen arvioi.

Kim lupasi huhtikuussa jäädyttää maan ydinaseohjelman. Nyt Yhdysvaltoja kiinnostaa tietää, onko kyse vain tyhjästä puheesta.

– Paras lopputulema olisi korkealentoinen loppulauselma, jossa molemmat osapuolet sitoutuisivat suhteiden asteittaiseen parantamiseen.

Tapaamisen jännityskerrointa lisää Trumpin arvaamattomuus.

– Trump ei ole tunnettu valmistautumisestaan, ja hänellä on taipumus muuttaa mieltään. Eikä hänellä ole myöskään järin pitkä pinna, Sinkkonen sanoo.

Sunnuntaisuomalainen edistää maailmanrauhaa listaamalla aiheita, joiden avulla kaksi valtiomiestä voivat löytää yhteisen sävelen.

Rikkaat isät

Niin erilaisia kuin he ovatkin, Trumpia ja Kimiä yhdistää se, että kumpikin syntyi kultalusikka suussa. Trump aloitti kiinteistöbisneksensä isältään lainaamallaan miljoonalla dollarilla. Trumpin isä oli kiinteistömoguli Fred Trump, jota lehdistö kutsui aikoinaan ”asuntorakentamisen Henry Fordiksi”. Myöhemmin Donald Trump peri isänsä kiinteistöbisneksen.

Kim Jong-un puolestaan peri asemansa isältään, Pohjois-Korean edesmenneeltä johtajalta Kim Jong-ililtä. Köyhän maan johtaja eli leveästi. Isä-Kimin kerrotaan omistaneen läjäpäin luksusasuntoja ja pitäneen kalliista konjakeista ja italialaisista nahkakengistä.

Jättiomaisuus

Omena ei ole pudonnut kauas puusta, sillä Kim Jong-unin kerrotaan elävän isäänsäkin tuhlailevammin. Kimin nettovarallisuudeksi arvioidaan 5–8 miljardia euroa, ja hänen väitetään käyttävän rahaa 500 miljoonaa euroa vuodessa. Hän omistaa palatseja, yksityiskoneita, loistojahteja ja oman lomasaaren, jossa ”Kansan, armeijan ja puolueen kiistaton johtaja” kestitsee vieraitaan.

Trumpin noin 3,7 miljardin euron omaisuus perustuu hotelleihin ja luksuskiinteistöihin, joita presidentti omistaa muun muassa New Yorkin Manhattanilla. Vapaan maailman johtaja viettää aikaansa Palm Beachissa Floridassa sijaitsevassa Mar-a-Lago-kartanossaan. Sieltä löytyy esimerkiksi naistenhuone, jossa on kultaiset lavuaarit.

Iso ego

Trump rakastaa huomiota, valehtelee jatkuvasti ja jakaa potkuja eri mieltä oleville. Psykologit ovat arvelleet, että hän kärsii narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. ”Hän on vakavasti mielisairas”, arvioi psykologian professori John D. Gartner vuonna 2017.

Jos puheeksi tulevat eri tavat jakaa potkuja, Trumpilla on Kimiltä paljon opittavaa. Kim on teloituttanut armeijan virkamiehiä ja ministereitä ilmatorjuntatykeillä ja liekinheittimillä sekä murhauttanut omia sukulaisiaan, joita hän on epäillyt salaliitosta tai muusta vilungista. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n mukaan Kimillä on ”massiivinen ego”.

Vihollinen numero yksi

Mikään ei tiivistä kahden osapuolen välejä niin tehokkaasti kuin yhteinen vihollinen, ja näille kahdelle sellainen on vapaa tiedonvälitys. Trump on määrännyt toimittajille porttikieltoja Valkoiseen taloon, ja hiljattain hän haukkui NBC:n politiikan toimittajaa Chuck Toddia ”nukkuvaksi paskiaiseksi” viitaten tämän ulkonäköön.

Kimillä ei tällaisia pulmia ole, sillä Pohjois-Koreassa kaikkea tiedonvälitystä säätelee valtiollinen uutistoimisto. Sen mukaan isäpappa Kim Jong-il löi kerran yhdellä golfkierroksella yksitoista hole-in-onea. Kim Jong-un puolestaan oppi ajamaan autoa kolmevuotiaana, eikä hänen tarvitse käydä koskaan kakalla.

Golf

Kolopallo on rakas harrastus myös Trumpille. Maaliskuussa uutisoitiin, että Trump teki kyseenalaisen ennätyksen vietettyään virkaan astumisensa jälkeen sata päivää golfklubeilla: se on neljännes hänen virka-ajastaan. Hän pelaa pää­asiassa itsensä mukaan nimetyillä golfklubeilla.

Kim Jong-un on jatkanut isänsä golfharrastusta ja omistaa useita pelikenttiä, joskin hänen kerrotaan olevan kiinnostuneempi koripallosta. Ehkä Kim osaisi neuvoa Trumpille, miten päästään eroon hankalista urheilijoista. Yhdysvalloissa koripalloilijat ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajat ovat vastustaneet näkyvästi Trumpin politiikkaa.

Kuuluisat kaverit

Kimin koripallofanituksesta sai alkunsa ystävyys entisen NBA-tähden Dennis Rodmanin kanssa. Rodman on vieraillut Kimin luona useasti ja ylistänyt saamaansa kohtelua. ”Seitsemän tähden bileet, cocktaileja ja vesiskoottereita”, Rodman on kuvaillut kyläilyään Kimin yksityissaarella. Hän sanoo ettei keskustele Kimin kanssa politiikasta.

Myös Trumpin kaveripiiristä löytyy entinen huippu-urheilija: nyrkkeilijä Mike Tyson. Trump ystävystyi Tysonin kanssa ryhdyttyään tämän neuvonantajaksi 1980-luvulla. Ystävyyttä ei rikkonut edes Tysonin epäilys siitä, että Trump makasi hänen vaimonsa kanssa. Presidentinvaaleissa Tyson kannatti Trumpia.

Televisio

Trump saattaa vihata mediaa, mutta hän on myös koukussa siihen. Hänen sanotaan katsovan televisiota kahdeksan tuntia päivässä. Hän kertoo suosivansa konservatiivista uutiskanavaa Foxia, mutta twiittiensä perusteella hän on hyvin perillä myös siitä, mitä muilla kanavilla tapahtuu. Hän myöntääkin ”vihakatsovansa” joskus CNN:ää.

Kimin katselutottumuksista tiedetään ainakin se, että hän rakastaa amerikkalaisia toimintaelokuvia – joiden maahantuonti Pohjois-Koreaan on laitonta. Kimillä kerrotaan olevan oma elokuvateatteri ja 20 000 elokuvan dvd-kokoelma. Diktaattorin suosikkeja ovat Rambo, Godzilla ja Perjantai 13. päivä.

Julkisuustemput

Tilaisuuden tullen kumpikin valtiomies osaa pehmoilla. Trump vieraili helmikuussa sairaalassa, jossa hoidettiin Floridan kouluampumisen uhreja. Hän julkaisi vierailusta useita kuvia Instagramissa ja kehui lääkäreiden työtä – mutta väisti kysymykset, jotka liittyivät löysiin aselakeihin.

Huhtikuussa Pohjois-Koreassa nähtiin poikkeuksellinen tilanne, kun Kim kävi sairaalassa tervehtimässä bussiturman uhreja. Onnettomuudessa kuoli 36 ihmistä, valtaosa kiinalaisia turisteja.

Kimin on arveltu haluavan pehmentää julkisuuskuvaansa. Ehkä hän päätti ottaa mallia amerikkalaiselta kollegaltaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .