Ei enää yskänlääkettä – lääkäreille ohjeet turhista hoidoista

Uusilla suosituksilla halutaan myös säästöjä terveydenhuoltoon.

Lääkäreitä ohjeistetaan luopumaan tarpeettomista ja turhista hoidoista. Lääkäriseura Duodecim on julkaissut kaksikymmentä Vältä viisaasti -hoitosuositusta, jotka käsittelevät kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia. Suosituksia on tulossa lisää ja seuran tavoitteena on, että vuonna 2018 niitä olisi noin viisikymmentä.

Jo julkaistut suositukset koskevat esimerkiksi alahengitystieinfektioita, alaselkäkipua, atooppista ihottumaa, diabetesta ja kohonnutta verenpainetta. Esimerkiksi akuuttiin keuhkoputkentulehdukseen ei enää suositella antibioottia eikä potilaille määrätä yskänlääkettä.

Suositusten tarkoitus on auttaa lääkäreitä perustelemaan potilaille, miksi sairautta ei kannata hoitaa tietyllä tavalla. Useita sairauksia hoidetaan todistetusti väärin, ja joistakin hoidoista on potilaalle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Turhista hoidoista tulee yhteiskunnalle myös turhia kustannuksia.

– Tiettyjä hoitoja käytetään, vaikka niitä ei pitäisi käyttää, tiivistää Käypä hoito -toimituksen päätoimittaja Jorma Komulainen.

Suomessa seurataan kansainvälistä mallia. Vältä viisaasti -suositusten kanssa samantyyppiset ohjeet ovat aikaisemmin olleet käytössä Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.