Ensin kaksi kuukautta töitä palkatta, sitten ilmoitus: "Meillä on rekrytointikielto"

Kymmenettuhannet suomalaiset tekevät palkattomia töitä kokeiluissa ja kuntouttavassa työtoiminnassa.

Espoolainen Risto Illi iloitsi päästessään työkokeiluun viime marraskuussa. Hän teki työtä vahtimestarina. Kuukauden kokeilu sujui niin hyvin, että Illiä pyydettiin jatkamaan vielä toinen kuukausi. Illin toiveikas olo vaihtui pettymykseen, kun työkokeilun päätteeksi esimies ilmoitti, että talossa on rekrytointikielto.

– Tunsin itseni petetyksi, koska minun oli annettu ymmärtää, että saisin töitä. Mutta ehkä yritys halusikin vain ilmaisen työntekijän vähäksi aikaa, Illi sanoo.

Illi ei saanut työkokeilun aikana palkkaa, sillä hän oli pykälien mukaan työvoimahallinon aktivoima työnhakija, eikä hän ollut työsuhteessa yritykseen. Illi sai vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen työpäivältä.

Illin kaltaisia palkattoman työn tekijöitä oli viime vuonna Suomessa kymmeniätuhansia. Työkokeilujen lisäksi he osallistuivat esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan.

Ilmaistyöt johtavat hyvin harvoin oikeaan työhön. Tuorein tieto on vuodelta 2014. Silloin vain kaksi sadasta kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneesta sai palkkatöitä.

Tänä vuonna alkaa vielä uusi palkattoman työn muoto: rekrytointikokeilu. Hallitus toivoo, että uudenlaiset kokeilujaksot edistävät työllistymistä ja alentavat työnantajien kynnystä palkata työttömiä. Voi kuitenkin käydä myös niin, että työnantajat käyttävät ilmaista työvoimaa entistä enemmän hyväkseen.

Kaikki eivät usko, että palkattomat työt ja harjoittelut edistävät työllistymistä. Suosittu Facebook-sivu Orjafirmat kerää tietoja paikoista, joihin etsitään palkatonta työvoimaa.

Sivu pitää listaa palkatonta työtä teettävistä yrityksistä ja yhdistyksistä. Boikottilistalla on tällä hetkellä 143 työnantajaa. Eniten listalla on työvoimavuokrauksen ja henkilöstöpalvelualan yrityksiä, joista suurin osa hakee palkattomia harjoittelijoita.

Yhdessä tällä viikolla sivulle nostetussa ilmoituksessa luetellaan pitkä lista vaatimuksia palkattomalle harjoittelijalle: häneltä halutaan asiakaspalvelu- ja markkinointihenkisyyttä, erinomaista suomen ja englannin kielen taitoa, sujuvia tietoteknisiä ja sosiaalisen median taitoja ja organisointitaitoa. Harjoittelijan työtehtäviin voivat kuulua hakukoneoptimointi, videoiden kuvaus ja editointi, palveluiden markkinointi, markkinointimateriaalin tuottaminen, koulutusten käytännön järjestelyt, johtajien matkalippujen tilaukset, asiakasrekisterin ylläpito, opintoneuvonta ja laskutus.

Sunnuntaina 15.1.2017 ilmestyvässä Sunnuntaisuomalaisessa kerrotaan laajemmin palkattomasta työstä Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.