Ethän tuhlaa enää rahojasi näihin? Itkuhälytin ja vatupassi löytyvät nyt puhelimesta

Älypuhelimen sovellukset tekevät tavallisia tavaroita turhiksi.

Nämäkin tavarat voi jatkossa jättää kaupan hyllylle, koska puhelimen applikaatio hoitaa asian paljon helpommin – ja joskus myös paremmin.

Itkuhälytin

Perinteisessä itkuhälyttimessä on monia huonoja puolia. Sitä pitää raahata erikseen mukana, sen kuuluvuus on huono katvealueilla ja joskus itkuhälyttimestäkin loppuu patterit. Sovelluskaupoissa on useita applikaatioita, jotka korvaavat itkuhälyttimen. Älypuhelin yhdistetään toiseen puhelimeen, tablettiin tai erilliseen laitteeseen ja se jätetään lähelle nukkuvaa vauvaa. Bluetooth-yhteyden avulla vanhempi kuulee vauvan äänen ja hifistely-versiossa saa ilmoituksen, jos lämpötila vaunussa nousee liian korkeaksi.

Erityisen hyvä lisäominaisuus sovelluksessa on lapsen hengityksen tarkastus. Monet vanhemmat kun käyvät pakonomaisesti kuulostelemassa, että hengittääkö vauva.

Navigaattori

Autoon sisäänrakennettu navigaattori oli joskus todella hienon auton merkki. Ja jos navigaattori ei kiinteänä autossa, oli hyvässä ajopelissä sentään edes Tomtom-merkkinen erillinen navigaattori.

Nyt on toisin. Suurin osa ihmisistä suunnistaa puhelimen sovelluksella, esimerkiksi Google Mapsilla. Se on helppoa ja ilmaista.

Puhelinsovellus on toki aina puhelinsovellus. Esimerkiksi MTV Uutisten tekemässä testissä todettiin, että autoon sisäänrakennettu navigaattori on työssään tarkempi kuin puhelimen sovellus. Mutta jos katsoo sovelluksen lisäksi myös ympärilleen, eiköhän sitä perille löydä.

Lihalämpömittari

Hyvän ruoan ystävä käyttää kokkaillessaan usein lihalämpömittaria. Mittari tökätään lihakönttiin kiinni, köntti työnnetään uuniin ja sitten vain odotellaan – ja aina välillä käydään vilkaisemassa mittaria. Esimerkiksi mediumina tarjottavan naudanlihan sisälämpötila on tasan 55–57 astetta.

Lihan valmistaminen on täynnä vilkaisuja. Suomalaisen Teemu Nivalan kehittämässä Meater-sovelluksessa vilkaisu jää väliin, sillä langaton lihalämpömittari ilmoittaa älypuhelimeen, kun lihassa on sopiva sisälämpötila. Lihassa kiinni oleva mittari yhdistyy pilvipalvelun kautta älypuhelimeen ja ilmoittaa käyttäjälleen lämpötilan. Nerokasta!

Parkkilappu

Automaatista haettavat paperiset parkkilaput ovat katoava luonnonvara, sillä EasyPark-sovellus on levinnyt kaikkiin Suomen suuriin kaupunkeihin. Kolikoita ei enää tiputella automaatista sisään, vaan älypuhelimella asetetaan oma parkkiaika. Pysäköinninvalvojat skannaavat ajoneuvojen rekisterikilvet ja saavat siten reaaliaikaisen tiedon maksutilanteesta.

Tästä sovelluksesta on oikeasti hyötyä, koska aikaa voi lisätä sovelluksen kautta ilman, että täytyy juosta autolle ja maksaa lisää parkkiaikaa.

Aamukampa

Armeija ja erityisesti sen loppuminen ovat nuorille isoja asioita. Perinteinen aamukampa on jo vuosia sitten korvautunut erilaisilla sovelluksilla, joiden avulla jäljellä olevia armeijapäiviä voi laskea. Sovelluskaupoista ovat ladattavissa esimerkiksi Tänään jäljellä -ja Aamukasaaja -applikaatiot. Esimerkiksi Aamukasaaja havainnollistaa jäljellä olevien aamujen määrää puhelimen ruudulle satavilla kranaateilla tai berliininmunkeilla. Päivä päivältä munkkeja sataa aamukasaan vähemmän. Ohjelma ilmoittaa varusmiehelle myös päivän Pokémonin.

Vatupassi

Kallistuskulmia mittaava vatupassi ei välttämättä ole jokaisen kodin tavara, mutta ilmaissovelluksen avulla se voi olla. Sunnuntaisuomalainen testasi sovellusta toimituksessa roikkuviin tauluihin ja sehän toimii: kaksi taulua suoristui siistimmäksi. Jos vatupassin käyttö rajoittuu taulujen suoristamiseen, voi rautakaupassa vierailemisen huoletta unohtaa.

Mittanauha

Jos jokin asia on suomalaiskodeissa kadoksissa, niin mittanauha. Sen kerran kun pitäisi mitata lattialistan tai verhon pituutta, mittanauhaa ei varmasti löydy mistään.

Mittaavia sovelluksia on useita. Kamera kohdennetaan mitattavaan kohteeseen ja sitten valitaan, mitä halutaan mitata. Mitata voi sekä pituuksia että etäisyyksiä.

Mittanauhasovelluksia yhdistää kaksi asiaa: ne ovat vaikeita käyttää eivätkä ne toimi. Kannattaa siis pysytellä ihan perinteisessä mittanauhassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.