Facebook-ryhmien vetäjät saavat kuulla kunniansa

"Ylläpitäjällä on noussut päähän."

Mitä isompi ryhmä, sitä todennäköisemmin mukaan mahtuu myös räyhähenkiä. Tiukat säännöt takaavat sen, että ylläpitäjä joutuu huomauttelemaan niistä usein, ja siitä tulee helposti sanomista.

– Minulle on sanottu, että ylläpitäjyys on noussut päähän tai että poistelen mielivaltaisesti julkaisuja. Kun ylläpitäjä kehottaa ryhmäläistä lukemaan säännöt, se usein otetaan henkilökohtaisena hyökkäyksenä tai kuittailuna, sanoo Matias Ilonen, joka toimii ylläpitäjänä suomen kielen rappiota pohtivassa ryhmässä.

Ylläpitäjät huolehtivat ryhmästä vapaaehtoisesti, eivätkä he voi olla koko ajan tavoitettavissa. Tätä eivät kaikki ymmärrä.

– Jotkut vaativat palvelua heti eivätkä ymmärrä, että minulla on oma elämä myös Facebookin ulkopuolella. Valvoisin kyllä ryhmää koko ajan, jos saisin siitä palkkaa. En kuitenkaan stressaa ylläpitäjän hommasta, sehän on vapaaehtoista, koira-aiheisen ryhmän ylläpitäjä Suvi Heino sanoo.

Heinon ylläpitämässä ryhmässä on yli 20 000 jäsentä. Heitä kuunnellaan, kun sääntöjä muutetaan.

– Kun jäsenet ehdottavat sääntömuutosta ja se hyväksytään, menee muutama viikko, ja sääntö onkin tosi surkea. Lisäksi osa haluaa tietyn säännön ja osa ei, ja osa haluaa jonkin säännön, joka on mahdoton toteuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.