342 päivää ja 46 000 euroa: "Maailmanympärimatkan jälkeen ymmärtää, miten paljon Suomella on annetttavaa"

"Osaan nyt entistä enemmän arvostaa monia tavallisia asioita kuten puhdasta hanavettä, sitä että asiat toimivat", Gia Forsman-Härkönen sanoo.

Gia Forsman-Härkönen kärsi nuorena lentopelosta. Hän selätti pelon ja alkoi matkustella intohimoisesti. Miehensä ja tyttärensä kanssa hän toteutti myös pitkäaisen haaveensa ja matkusti maailman ympäri 342 päivää.

– Lähtiessämme meillä oli vain lentoliput Nepaliin ja kaksi hotelliyötä varattuna. Aloitimme sieltä, koska halusimme Himalajalle vaeltamaan.

Matkan aikana perhe käytti aika paljon aikaa reitin ja kohteiden suunnitteluun.

– Loppumatkasta jätimme muun muassa Etelä-Amerikan väliin, koska jatkuva kokemusten ilotulitus oli jo väsyttänyt meidät. Olimme sitten pidempään Yhdysvalloissa ja nautimme luontokohteista. Matkan varrella kävimme myös paikoissa, joihin emme olleet suunnitelleet menevämme: Fidzillä, Kiribatilla ja Vietnamissa.

Rahaa reissuun meni yhteensä noin 46 000 euroa. Perhe laittaa jatkuvasti rahaa sivuun tulevia matkoja varten.

– Jätämme esimerkiksi trendivaatteet ostamatta, hankimme uusia tavaroita vain tarpeeseen ja arvostamme kestävää laatua. Meillä ei ole autoa, pyöräilemme paljon, ja kotimme sijainti on valittu sen mukaan.

Gia Forsman-Härkönen kertoo oppineensa maailmanympärimatkalla paljon.

– Osaan nyt entistä enemmän arvostaa monia tavallisia asioita kuten puhdasta hanavettä, sitä että asiat toimivat. Matkoilla en ole innokas nukkumaan pipo ja lämpökerrastot päällä kuuden tunnin vaelluksen jälkeen, lämpimässä suihkuissa käymättä. Ajattelin etukäteen, etten ikävöisi ystäviäni niin paljon kuin lopulta ikävöin. Enää en lähtisi vuoden kestävälle matkalle, kuusi tai seitsemän kuukautta saisi riittää pitkään reissuun. Rauhoittaisin myös matkustusvauhtia, enkä yrittäisi nähdä niin paljon kerralla.

Houkuttelivimpia matkakohteita – sellaisia, joihin tekee aina mieli uudestaan – ovat Forsman-Härkösen mielestä San Fransisco, Sydney, Uusi-Seelanti, Malediivit ja Vietnamin Hoi An.

Seuraava kohdetta Forsman-Härkösen perhe ei kuitenkaan vielä ole lyönyt lukkoon.

– Päätämme matkasta usein vain muutamaa viikkoa ennen lähtöä, joten vielä en osaa sanoa. Kesän vietämme varmasti suurimmaksi osaksi Saimaalla ja Suomen upeissa luontokohteissa. Maailmalla ymmärtää myös paremmin sen, miten paljon Suomella on annetttavaa.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.