"Hämmentävä kyhäelmä, jossa amatöörimäisyys ja tyylitajuttomuus yhdistyvät" – Neljä kulttuurituotetta, jotka ovat kuuluisia huonoudestaan

Suomen televisiossa on nähty kuuden tunnin ohjelma, jolla ei ollut käsikirjoitusta ja jota ei editoitu.

Jotkin kulttuurituotteet ovat kuuluisia vain huonoudestaan:

Elokuva: Ponterosa

Ponterosa on Kemmon veljesten Mikan ja Pasin ohjaama komedia, joka julkaistiin vuonna 2001. Ennen elokuvaa veljesten ansioluettelossa oli 1996 esitetty tosi-tv-sarja Heartmix, jota on kuvailtu ”Suomen surkeimmaksi tosi-tv-viritykseksi”.

San Franciscossa kuvatun Heart­mixin ohjaaja vaihdettiin kesken kuvausten, ja uudeksi ohjaajaksi lennätetty JP Siili kielsi nimensä mainitsemisen lopputeksteissä. ”En halunnut leimautua katastrofiin”, Siili perusteli.

Ponterosa oli julkaisuvuotensa ainoa kotimainen elokuva, joka ei saanut elokuvasäätiön tukea. Keskeisissä rooleissa esiintyivät Miss Suomi Karita Tuomola (nyk. Tykkä) ja tuolloin showpainijana tunnettu Tony Halme, joka myös laulaa elokuvan soundtrackilla. Yhdessä seksikohtauksessa näyttelee mediapersoona Mattiesko Hytönen.

Elokuvan roolihahmoihin kuuluvat muun muassa ”tosimies”, ”homoseksuaalinen matkavirkailija” ja ”uskovainen”. Ponterosaa ei kuvattu filmille, kuten elokuvan julkaisuaikana oli tapana, vaan halvemmalla videotekniikalla ilman kunnollista valaistusta.

Ponterosa on hämmentävä kyhäelmä, jossa amatöörimäisyys ja tyylitajuttomuus yhdistyvät häpeilemättömäksi yritykseksi huijata ihmiset lippuluukulle”, Helsingin Sanomat kuvaili elokuva-arviossaan.

Musiikki: Bussipysäkillä

Janos Valmusen (1970–1999) vuonna 1990 julkaisema single Bussipysäkillä tuli kuuluisaksi, kun Radio City alkoi yhtäkkiä soittaa musiikillisesti kummallista kappaletta vähintään joka toinen tunti.

Radio Cityn toimituspäällikön Axa Sorjasen mukaan tarkoitus oli todistaa, että mistä tahansa laulusta voi tulla hitti, jos sitä vain soitetaan riittävästi. Sorjanen on myöhemmin kuvaillut kappaleen pakkosyöttöä ”liian pitkäksi menneeksi vitsiksi”.

Radiosoiton ansiosta single loppui levykaupoista. Valmunen pyydettiin esiintymään Helsingin Kaivopuistossa järjestettyyn ilmaiskonserttiin, jossa hänen elämänsä toista julkista esiintymistä seurasi 25 000 katsojaa. Valmunen esitti keikalla viisi kappaletta, joista sekä ensimmäinen että viimeinen oli Bussipysäkillä.

Singleä seurasi albumi, joka kuitenkin menestyi huonosti. Sorjasen mukaan Valmunen osasi nauraa itselleen ja ymmärsi, että hänen hitillään oli lähinnä camp-arvoa. Laulaja kuoli moottoripyöräonnettomuudessa 29-vuotiaana.

Näköispatsaat: Visulahden vahanuket

Mikkelin Visulahden matkailukeskuksessa on vahakabinetti, joka on herättänyt kansainvälistäkin huomiota. Yli 30-vuotias kabinetti on täynnä julkkisten vahanukkeja, joista ei tahdo tunnistaa niiden esikuvia.

Esimerkiksi kesällä 2015 julkisuuteen nousi Teemu Selänteestä tehty nukke. Jääkiekkoilija itse kommentoi sitä viittaamalla tyttäreensä, joka oli tuolloin seitsemänvuotias: ”Aika väsynyt veistos, Veera tekisi paremman.” Pohjoismaiden suurin iltapäivälehti Aftonbladet kuvaili teosta: ”Paitsi että nuken kasvot näyttävät siltä kuin ne olisi sivelty voilla, vaikuttaa myös siltä, että ne on tehty useista eri väreistä.”

Kun Sauli Niinistöstä tuli tasavallan presidentti 2012, hänestä tehdyn vahanuken ulkonäkö herätti ihmetystä. Visulahden johtaja Ville Asikainen perusteli Niinistön outoa olemusta sillä, että nukke oli jäänyt meikkaamatta. ”Jos olisin tiennyt valokuvien lopputuloksen, olisin suhtautunut huomattavasti kriittisemmin kuvauslupiin”, Asikainen selitti Niinistö-nuken paljastustilaisuuden jälkeen.

”Se, että nuket ovat vähän hassuja, on ihan hyvä juttu, sillä se on tuonut vahakabinetille paljon mainetta”, Asikainen kommentoi Selänne-kohua. Hän vakuutti, ettei tarkoitus ole tehdä kenestäkään pilaa.

Televisio: Sixpak

Tatu Ferchén ja Eerikki ”Eeka” Mäkynen nousivat nuorisoidoleiksi tekemällä hauskoja kotivideoita MTV3:n viihteellisessä matkailuohjelmassa Far Outissa vuonna 2001. MTV3:n sisarkanava Subtv päätti ottaa kaksikon suosiosta kaiken irti ja antoi heille jo samana vuonna oman Sixpak-ohjelman. Yksi jakso kesti kuusi tuntia, ohjelmalla ei ollut käsikirjoitusta eikä sitä editoitu lainkaan.

Ohjelmassa Tatu ja Eeka kuljeskelivat Helsingissä, heittivät noppaa ja suorittivat vieraidensa kanssa nopan määräämiä tehtäviä. ”Emme ole koskaan tehneet ohjelmaa, jossa olisi likimainkaan sellaiset riskit kuin tässä”, kertoi tuotantoyhtiö Broadcastersin Saku Tuominen ennen Sixpakin alkamista.

Riskit toteutuivat, sillä jopa MTV3 itse on myöhemmin kutsunut ohjelmaa ”huonoimmaksi tv-viihteeksi koskaan”.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .