Hipsterit, markettioluen ostamista on turha nolostella

Isonkin panimon olut on lähituote. Yli 80 prosenttia panimoteollisuuden käyttämästä ohrasta tulee sadan kilometrin säteellä Lahdesta.

Trendejä seuraava oluenjuoja kaataa lasiinsa nyt pienpanimo-olutta. Peruslagareita laajemman makukirjon lisäksi monella painaa valinnassa se, että pienpanimo-oluet on tuotettu lähellä, jopa omassa naapurustossa.

Harva tulee miettineeksi, että markettioluetkin voivat olla yllättävän paikallisia lähituotteita.

Esimerkiksi Lahdessa toimiva Hartwallin tehdas käyttää oluen valmistuksessa muiden panimoiden tavoin Viking Malt Oy:n maltaita. Niistä yli 80 prosenttia tulee sadan kilometrin säteellä Lahdesta. Tehtaan käyttämä vesi tulee lähteestä vajaan kymmenen kilometrin päästä panimosta.

Maito tekee useimmiten pidemmän kierroksen matkallaan lehmän utareesta purkkiin kuin ohra pellosta pulloon.

Moni oluthipsteri nyrpistää nenäänsä salkkuoluiden lisäksi kauppojen halpamerkeille. Keskon Pirkka-, S-ryhmän Kotimaista- ja Lidlin Olut-lagerit tehdään kuitenkin kaikki suomalaisesta ohrasta ja pohjavedestä Olvin tehtaalla Iisalmessa.

Lidlin Veikko-oluet valmistaa kotimaisista raaka-aineista puolestaan Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

Vaikka isoista panimoista Hartwall ja Sinebrychoff ovat tanskalaisten konsernien omistuksessa ja Lidl ulkomainen toimija, niidenkin oluet tuovat työtä suomalaisille viljelijöille ja panimotyöntekijöille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.