Huippukokki Akseli Herlevi kieltäytyy kahden ruokalajin syömisestä

Akseli Herlevi, 33, on televisiosta tuttu kokki, joka voitti aikanaan Top Chef Suomi -kilpailun. Viime vuosina Herlevi on pyörittänyt Naughty Brgr -hampurilaisketjuaan, joka on laajentunut eri puolille Suomea. Tänä keväänä Subilla on pyörinyt Herlevin sarja Burgerimies.

Televisiossa loppui juuri Burgerimies-sarjasi, jossa kiersit Yhdysvaltoja kaverisi kanssa. Montako päivää kuvausten aikana olit kokonaan selvin päin?

– Riippuu siitä, miten selvin päin olemisen ottaa. Kyllä siinä tietenkin nautittiin päivittäin olutta ruoan kanssa. Jouduin lentämään kesken retken messuille Suomeen, joten ainakin silloin olin pari päivää selvin päin.

Olet esiintynyt viime vuosina lukuisissa televisio-ohjelmissa. Saatko yhä kävellä rauhassa kadulla?

– Aika rauhassa. Jotkut tunnistavat, mutten huomaa sitä enää itse, vaikka aluksi se vähän häiritsi. Ruokakaupoissa ihmiset tulevat kyselemään reseptivinkkejä, ja silloin tietenkin jeesaan. Ja jos porukka on humalassa, halutaan ottaa kuvia.

Sinua haastateltiin tälle palstalle viimeksi vuonna 2011, kun olit Top Chef -kilpailun finaalissa. Miten olet muuttunut seitsemässä vuodessa?

– Kaikilla ihmisillä terät pyöristyvät, kuten sanonta kuuluu. Muuten olen ihan samanlainen Akseli kuin ennenkin. Ehkä pystyn suhtautumaan vähän rauhallisemmin maailman melskeisiin.

Hampurilaiset mielletään roskaruoaksi. Miten hampurilaisten tekijä voi olla huippukokki?

– Heh, huippukokki on median itse keksimä termi. Olen ollut töissä Michelin-paikoissa ja muissa fine dining -systeemeissä, mutta huomasin, ettei se ole minun juttuni. Tykkään rennommasta ruoanlaitosta. Yhtä laadukasta ruokaa voi tehdä myös iisimmässä formaatissa, siksi aloin tehdä burgereita. Raaka-aineet, tekniikat ja kaikki komponentit voivat olla laadukkaita, vaikka konsepti olisikin helposti ymmärrettävä burgeri.

Miten partasi ja hampurilaisten syöminen sopivat yhteen?

– Hyvin. Jos on oikein paljon kastiketta, aina se vähän roiskuu. Silloin ei muuta kuin partapyykille ja eteenpäin.

Mikä on paras koskaan syömäsi ruoka-annos?

– Oh Lord, nyt pistit vaikean. Olen pyörinyt maailmalla hyvissä ravintoloissa, mutta olisiko joku mummolan juttu, jossa olisi tunnetta pelissä... Ainakin burgeri Father’s Office -ravintolassa Los Angelesissa oli minulle poikkeuksellinen kokemus. Sen vuoksi innostuin burgereista.

Mitä ruokaa et suostu syömään?

– Pökkyräpaistia.

Mitä se on?

– Se on isäni lempiruoka, pohjalainen perinneruoka, jossa on keitettyä verileipää. Isä joskus teki sitä, mutta sanoin, että älä helvetti anna sitä minulle, ei tule kauppoja. Toinen ruoka, jota en syö, on kesäkeitto. En ole koskaan saanut hyvää kesäkeittoa.

Vauva.fi-keskustelupalstalta löytyy kymmenkunta sinua käsittelevää keskusteluketjua. Mikä niistä on suosikkisi?

– En tiedä yhtään, en ole käynyt kertaakaan katsomassa.

Jos voisit valita vapaasti, mihin matkustaisit mieluiten juuri nyt?

– Lappiin, ja lähdenkin sinne jo huomenna. Lappi on minulle henkireikä.

Kuinka lupsakka seuramies olet asteikolla yhdestä kymmeneen?

– Yhdeksän ja puoli. Olen tarinaniskijä. Olen kiertänyt paljon maailmaa, ja minulle on sattunut kaikenlaista.

Sinusta ei ole artikkelia Wikipediassa. Miksei?

– Olisiko niin, että ne, joista on artikkeli, ovat käyneet tekemässä sen itse? En tiedä, tarvitseeko minusta olla artikkelia Wikipediassa. Minä vain paistelen burgereita ja pidän mukavaa.

Mikä on elämän tarkoitus?

– Rakkaus.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .