Huora-yhtyeen Anni Lötjönen: "Ihmiset eivät tunnista minua vaatteet päällä"

Kuoro-ohjaaja sanoi punk-bändin laulajalle, ettei tämä osaa laulaa.

Laulaja Anni Lötjönen, 35, tarttui mikkiin viitisen vuotta sitten, kun punkyhtye Huora sai alkunsa. Nyt tamperelaisbändi on nosteessa ja esiintyi kesän aikana useilla festareilla.

Bändinne nimi saa häkeltymään. Miksi se on sinusta hyvä?

– Se pakottaa ihmisiä pohtimaan, mitä he ajattelevat sanasta. Siitä päästään moneen keskusteluun: Miksi ajattelet, että huora on automaattisesti nainen? Jos ihminen nauttii seksistä, haluaa harrastaa sitä ja ottaa siitä vaikka rahaa, miksi se on väärin? Huora-sanaan kiteytyy paljon inhimillisyyttä, mutta se on tehty jotenkin rumaksi – se kiehtoo. Nimestä on kiittäminen kitaristimme Paavo Pekkosen isää, joka oli sanonut, että pitäisi olla Huora-niminen punkbändi.

Kuoro-ohjaaja sanoi sinulle lapsena, ettet osaa laulaa. Mitä haluaisit sanoa hänelle nyt?

– Sanoisin, että valitsit sanasi väärin. Usein sanat satuttavat enemmän kuin fyysinen teko. En ole katkera, vaikka suuni meni kiinni moneksi vuodeksi. Eikä tuo ollut ainoa tapaus. Musiikkiluokalla sanottiin kerran ennen esitystä, että ”Anni, availe vain suuta”. Mitä vittua! Kelaa sitä. En koskaan haaveillut bändistä, kun lähtökohta oli tämä. Bändin pojat ovat kuitenkin valaneet minuun uskoa.

Olet kertonut, että sinulla oli nuorempana ulkonäköpaineita. Esiinnyt silti bikineissä ja sortseissa – onko se kannanotto?

– Se on ihmiskoe itselleni. Teen sellaista, jotta oppisin hyväksymään itsessäni vaikeita asioita. Naisilla varsinkin karva- ja maha-asiat ovat pinnalla, oletpa minkä näköinen tahansa. Kun asetelman kääntää ympäri ja totuttelee itseensä, se auttaa. Olen laulaessani luontevasti ilman paitaa, mutta lavan ulkopuolella minulla on enemmän vaatteita. Se on hassua, etteivät ihmiset tunnista minua vaatteet päällä ja ilman aurinkolaseja.

Olit kymmenen vuotta erityisnuorten ohjaaja. Minkä yhden asian muuttaisit siltä saralta, jos voisit?

– Resursseja supistettiin alalla koko ajan, kun olin töissä. Se on väärä suunta. Nuori tarvitsee kontaktin aikuiseen. Nuorten luottamus syntyy, kun he näkevät, että aikuinen jaksaa ja haluaa kuunnella heitä. Meiltä puuttuu työntekijöitä. Se aiheutti itselläni uupumuksen, kun en pystynyt enempään. Nuoret ovat niin tärkeitä, seuraavia aikuisia. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi kusemme omiin muroihimme.

Vaatiiko taiteilijuus rankkoja kokemuksia?

– Katsoin juuri toistamiseen Nina Simone -dokumentin ja mietin, onko taitelijaa, joka ei jollakin tavalla kärsisi jostakin. En ole toistaiseksi tavannut sellaista ihmistä, jolla ei olisi, mistä ammentaa. Kokemukset tuovat syvyyttä. Välillä hätkähdän, kun luen omia sanoituksiani, miten suoraan puhun. Sieltä voi päätellä, onko elämäni ollut kultalusikkaa vai jotakin muuta.

Olet himosaunoja. Mikä saunomisessa on parasta?

– Se on kuin kirkossa kävisi. Sauna on rauhallinen paikka, jossa puhdistuu; kehollinen ja henkinen kokemus. En muista, että saunan jälkeen olisi koskaan ollut paha olla. Sellaista kokemusta harvoin saa, saunassa on takuuvarma saanti.

Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?

– Laulan edelleen, ja minulla on Etelä- tai Keski-Amerikassa surffihostelli, jossa pidän huolta paikallisista kulkueläimistä.

Oletko tehnyt kiljua?

– Totta kai. Just muistelin bändin pojille, miten teini-ikäisenä tulimme Savonlinnasta Ilosaarirockiin, ja 24-litran kiljupönttö pulputti vielä autossa. Tein hyvää kiljua, se maku jotenkin onnistui. Tai sitten aika kultaa muistoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .