Itsemurha, vankilatuomio, katoamistemppu – näin elämä voi romahtaa dopingkäryn jälkeen

Urheiluhistoria on täynnä surullisia ihmiskohtaloita.

Mitä tapahtuu yleisön ihailemalle urheilijalle sen jälkeen, kun hän jää kiinni huijauksesta? Negatiivista julkisuutta, kansalaisten vihaa, läheisten pettymystä. Sadat huippu-urheilijat ovat käyneet läpi saman ruljanssin.

Tällä viikolla suomalaismedia on ilkkunut norjalaishiihtäjä Therese Johaugille, 29, jolle langetettiin 18 kuukauden kilpailukielto. Ehkä ei kannattaisi ilkkua. Historia on osoittanut, että elämä doping-kriisin jälkeen on muutenkin vaikeaa.

Antonio Pettigrew

Amerikkalainen 400 metrin juoksija ei koskaan jäänyt kiinni dopingtestissä, mutta hänen nimensä nousi esiin Balco-laboratorion dopingtutkinnassa. Vuonna 2008 Pettigrew tunnusti oikeudenkäynnissä käyttäneensä kasvuhormonia ja epo-veridopingia. Juoksijan tulokset vuosilta 1997–2001 mitätöitiin, ja hän menetti Sydneyn olympialaisten viestikultamitalin. Kaksi vuotta tunnustuksensa jälkeen Pettigrew teki itsemurhan lääkkeiden yliannostuksella.

Johann Mühlegg

Saksassa syntynyt, myöhemmin Espanjaa edustanut Mühlegg, 46, oli Salt Lake Cityn vuoden 2002 olympialaisten hiihtokuningas. Keinot selvisivät nopeasti. Mühleggille ilmoitettiin kesken 50 kilometrin kisan kultajuhlien, että hän on jäänyt kiinni darbepoietiini-hormonista.

Dopinghäpeä sai Mühleggin katoamaan. Vaikka toimittajat etsivät miestä Saksasta, he löysivät vain Mühleggin läheisiä, joka kertoi hiihtäjän aloittaneen uuden elämän uudessa maassa. Vuonna 2014 ruotsalaislehti Expressen löysi Mühleggin sattumalta brasilialaisesta Natalin kaupungista, jossa ex-hiihtäjä työskenteli rakennusalalla.

Marco Pantani

Pantani on viimeisin pyöräilijä, joka on voittanut Ranskan ja Italian ympäriajot samana vuonna. Pantani ei jäänyt koskaan dopingtestissä kiinni, mutta syytökset ja epäilyt seurasivat häntä vuosikausia. Pantani hylättiin Italian ympäriajosta 1999 liian korkeiden veriarvojen takia, kaksi vuotta myöhemmin Pantani sai kilpailukiellon, koska hänen huoneestaan löytyi insuliinia. Myöhemmissä tutkimuksissa on selvinnyt, että Pantani käytti todennäköisesti ainakin epoa.

Pantanin reaktio vastoinkäymisiin oli traaginen. Hän alkoi käyttää kokaiinia ja joutui hoitamaan masennustaan laitoksissa. Helmikuussa 2004 Pantani nosti pankista 20 000 euroa käteistä ja sulkeutui riminiläiseen hotelliin lääkkeiden ja kokaiinin kanssa. Viidentenä päivänä Pantani löydettiin kuolleena yliannostukseen. Hänen managerinsa luki hautajaisissa Pantanin kirjoituksen: ”Neljän vuoden ajan olen ollut jokaisessa oikeussalissa, ja kollegoitani on nöyryytetty hotellihuoneisiin piilotelluilla tv-kameroilla ––– Kuinka voisin olla satuttamatta itseäni tällaisen jälkeen?”

Marion Jones

Vuonna 2000 Jones voitti Sydneyn olympialaisissa viisi mitalia ja nousi yleisurheilumaailman supertähdeksi. Jonesille maksettiin miljoonia mainossopimuksista ja noin 75 000 dollaria jokaisesta kilpailusta.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Jonesin elämä oli romahtanut. Jones kulutti varansa dopingoikeudenkäynteihin, kunnes myönsi lopulta käyttäneensä vilppiä. Jones tuomittiin viranomaisille valehtelusta ja šekkipetoksesta vankilaan. Hänen omaisuutensa meni ulosottoon ja ystävät katosivat. Jones on kertonut lähettäneensä dopingtunnustuksensa aikaan sähköpostia 500:lle läheisenä pitämälleen ihmiselle – vain 30 vastasi takaisin.

Nykyään Jones, 41, on kolmilapsisen perheen kotiäiti. Lisäksi hän kiertää kouluissa ja puhetapahtumissa kertomassa elämäntarinaansa, vaikka ”virheestä puhuminen on edelleen vaikeaa”.

Tim Montgomery

Marion Jonesin puoliso oli vuonna 2002 maailman nopein mies. Montgomery pinkoi 100 metrin maailmanennätyksen 9,78 ja iloitsi, että ”voi ostaa kaiken minkä haluaa”. Kolme vuotta myöhemmin Montgomery jäi kiinni dopingista ja hänen ennätyksensä mitätöitiin.

Pudotus oli raju. Montgomery tuomittiin seuraavina vuosina rahanpesusta ja heroiinin myymisestä viideksi vuodeksi vankilaan. Vankila oli uusi käänne: Montgomery löysi uuden vaimon ja alkoi toimia kunto-ohjaajana vangeille ja vartijoille.

Montgomery on arvioinut kaiken olleen Jumalan johdatusta: ”Pyysin Jumalaa tekemään minusta nopean, joten hän esitteli minulle miehen, joka voittaa dopingin testaajat.” Nykyään Montgomery asuu vaimon ja neljän lapsen kanssa Floridassa ja pyörittää omaa valmennuskeskustaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.