Joensuun pelätyimmästä skinheadista tuli rakennusmies ja perheenisä

"En hyväksy enää väkivaltaa", sanoo skinhead-liikkeen perustajiin kuulunut Kai Tallgren.

Kai Tallgren, 41, on nähnyt ja kokenut elämässään paljon. Hän oli luomassa Joensuuhun pahamaineista skinhead-liikettä kunnes siirtyi Helsingissä ja Ruotsissa toimineisiin rikollisliigoihin. Rikollinen elämäntapa vei hänet lopulta neljäksi vuodeksi kiven sisään. Vankeustuomio tuli törkeästä huumausainerikoksesta.

Nykyään Tallgren on perheenisä ja työskentelee rakennusalalla. Vankilassa hän ei ole istunut kohta kymmeneen vuoteen.

Skinheadit tehtailivat 1990-luvulla Joensuussa satoja rikoksia. Monet niistä olivat pakolaisiin ja muihin etnisiin vähemmistöihin kohdistuneita pahoinpitelyjä ja vahingontekoja.

Sunnuntaisuomalainen tapasi Tallgrenin hänen kotonaan Helsingissä. Tallgren kertoo haastattelussa, ettei hyväksy enää rasistista väkivaltaa.

– Ei sellaista väkivaltaa voi hyväksyä. Eivät maahanmuuttajat enää minua häiritse tuolla katukuvassa. Ennen oli eri juttu. Silloin päätettiin, että putsataan koko kaupunki ulkomaalaisista, ja sen mukaan toimittiin, Tallgren sanoo.

Tallgren on nykyisin työnjohtajana rakennusfirmassa, jonka palkkalistoilla on entisiä vankeja ja skinheadeja. Firma vuokraa ja asentaa rakennustelineitä ja sääsuojia.

Tallgren on miettinyt mitä sanoisi, jos oma tytär tulisi joskus kotiin mustaihoisen miehen kanssa. Hänellä on kaksi alaikäistä tytärtä.

– Jos sanoisin ei, silloin karkottaisin oman lapseni. Jos oma tyttöni rakastaisi jotakin ihmistä, en minä voisi olla sitä hyväksymättä. Näin minä nykyään ajattelen, hän sanoo.

Tallgrenin koko haastattelu julkaistaan Sunnuntaisuomalaisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.