Jukka oli pakolaisleirin johtajana Kreikassa: "Maahantulijoiden tulisi osata kieltä, jolla he tulisivat kohdemaassa toimeen"

Jyväskylässä opettajana työskennellyt Jukka Piirainen ei halua, että ongelmia hyssytellään tai niistä vaietaan.

Jukka Piirainen on ehtinyt tehdä elämässään paljon. Hän on työskennellyt nuorisopastorina, opettajana ja kristillisen nuorisojärjestö Royal Rangersin Euroopan-johtajana. Keväällä 2017 elämä vei hänet Kreikkaan, Thessalonikiin pakolaisleirin aluejohtajaksi.

– Siellä ei voinut vetää päällepäsmärin roolia, vaan yhteistyö vaati sosiaalisia taitoja ja kulttuurin ymmärrystä.

Työt Kreikassa loppuivat elokuussa.Pakolaisten liikehdintä Kreikassa on yhä vilkasta.

– Kesäkuussa maassa oli 66 000 pakolaista. Viikoittainen pakolaisvirta on 20–200, Piiranen kertoo.

Pakolaisleireiltä monen matka jatkuu uuteen maahan, esimerkiksi Suomeen. Piiraisen mielestä maahantulijoita ei pitäisi laittaa yhteisööön ”sumppuuntumaan” vaan heitä täytyisi auttaa integroitumaan yhteiskuntaan. Piirainen on asunut Belgiassa Brysselissä ja hän kulki usein kaupungin reunamilla sijaitsevan pahamaineisen Molenbeekin lä­hiön läpi. Maahanmuuttajien kansoittamaa aluetta on kutsuttu ”Jihadistaniksi” ja Isis-taisteilijoiden pesäkkeeksi.

– Edellyttäisin, että maahantulijoiden tulisi osata yhtä sellaista kieltä, jolla he voivat tulla kohdemaassa toimeen, hän sanoo.

Kriisialueille pitäisi jalkautua

Piiraisen mielestä sosiologisesta näkökulmasta katsottuna on normaalia, että kun vähemmistöön kuuluvassa ryhmässä tapahtuu jotain, koko vähemmistö leimautuu.

– Ihmismieli toimii niin, vaikka se on tietenkin väärin koko ryhmää kohtaan.

Hän ei halua, että ongelmia hyssytellään tai niistä vaietaan. Mutta jos rauhanomaisesta ilmaisusta siirrytään väkivaltaan tai vainoamiseen, ollaan väärällä tiellä.

– Suomi tekee pakolaispolitiikassa hyvää työtä ja olen iloinen, että viranomaiset ovat Turun tapahtumien tiimoilta ymmärtäneet, että kaikki ei ole hyvin.

Piirainen pitää tärkeänä, että pakolaisongelman käsittely aloitettaisiin kriisialueiden läheisyydessä. Tämä ei tarkoita vastuun siirtämistä, vaan jalkautumista kriisialueille.

– Avun tarpeessa olevat pitäisi seuloa jo ennen kuin he tulevat tänne. Hädänalaisia täytyy auttaa, mutta en hyväksy sitä, että systeemiä käytetään väärin ja kaikkia autetaan. Siinä tehdään karhunpalvelus myös apua tarvitseville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.