Jukka oli pakolaisleirin johtajana Kreikassa: "Maahantulijoiden tulisi osata kieltä, jolla he tulisivat kohdemaassa toimeen"

Jyväskylässä opettajana työskennellyt Jukka Piirainen ei halua, että ongelmia hyssytellään tai niistä vaietaan.

Jukka Piirainen on ehtinyt tehdä elämässään paljon. Hän on työskennellyt nuorisopastorina, opettajana ja kristillisen nuorisojärjestö Royal Rangersin Euroopan-johtajana. Keväällä 2017 elämä vei hänet Kreikkaan, Thessalonikiin pakolaisleirin aluejohtajaksi.

– Siellä ei voinut vetää päällepäsmärin roolia, vaan yhteistyö vaati sosiaalisia taitoja ja kulttuurin ymmärrystä.

Työt Kreikassa loppuivat elokuussa.Pakolaisten liikehdintä Kreikassa on yhä vilkasta.

– Kesäkuussa maassa oli 66 000 pakolaista. Viikoittainen pakolaisvirta on 20–200, Piiranen kertoo.

Pakolaisleireiltä monen matka jatkuu uuteen maahan, esimerkiksi Suomeen. Piiraisen mielestä maahantulijoita ei pitäisi laittaa yhteisööön ”sumppuuntumaan” vaan heitä täytyisi auttaa integroitumaan yhteiskuntaan. Piirainen on asunut Belgiassa Brysselissä ja hän kulki usein kaupungin reunamilla sijaitsevan pahamaineisen Molenbeekin lä­hiön läpi. Maahanmuuttajien kansoittamaa aluetta on kutsuttu ”Jihadistaniksi” ja Isis-taisteilijoiden pesäkkeeksi.

– Edellyttäisin, että maahantulijoiden tulisi osata yhtä sellaista kieltä, jolla he voivat tulla kohdemaassa toimeen, hän sanoo.

Kriisialueille pitäisi jalkautua

Piiraisen mielestä sosiologisesta näkökulmasta katsottuna on normaalia, että kun vähemmistöön kuuluvassa ryhmässä tapahtuu jotain, koko vähemmistö leimautuu.

– Ihmismieli toimii niin, vaikka se on tietenkin väärin koko ryhmää kohtaan.

Hän ei halua, että ongelmia hyssytellään tai niistä vaietaan. Mutta jos rauhanomaisesta ilmaisusta siirrytään väkivaltaan tai vainoamiseen, ollaan väärällä tiellä.

– Suomi tekee pakolaispolitiikassa hyvää työtä ja olen iloinen, että viranomaiset ovat Turun tapahtumien tiimoilta ymmärtäneet, että kaikki ei ole hyvin.

Piirainen pitää tärkeänä, että pakolaisongelman käsittely aloitettaisiin kriisialueiden läheisyydessä. Tämä ei tarkoita vastuun siirtämistä, vaan jalkautumista kriisialueille.

– Avun tarpeessa olevat pitäisi seuloa jo ennen kuin he tulevat tänne. Hädänalaisia täytyy auttaa, mutta en hyväksy sitä, että systeemiä käytetään väärin ja kaikkia autetaan. Siinä tehdään karhunpalvelus myös apua tarvitseville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.