Ilmaisille kalsareille voi tulla hintaa, jos astut tilausansaan – sääntely Suomessa laahaa muita Pohjoismaita perässä

Ilmaisille kalsareille voi tulla hintaa, jos se osoittautuu tilausansaksi.

Kun puhelinmyyjä soittaa ja tarjoaa ilmaista näytepakkausta laihdutusvalmistetta tai kalsareita, kannattaa olla tarkkana: kyseessä voi olla tilausansa. Sellaiseksi sanotaan tapausta, jossa ilmaiseen täkyyn tarttunut asiakas saa riesakseen maksullisen jatkosopimuksen.

Tilausansat ovat tuorein esimerkki Kilpailu- ja kuluttajavirastoa (KKV) kuormittavista puhelinmyynnin ongelmista. Tilausansoista aiheutuneita laskuja selvitellään usein oikeudessa kuluttaja-asiamiehen avustuksella.

KKV sai vuonna 2015 noin 2 000 yhteydenottoa puhelinmyynnistä. Epäselvyyksiä on ollut esimerkiksi aikakauslehtien ja sähkösopimusten ehdoissa.

KKV:n lakimiehen Katri Väänäsen mielestä ala kaipaa lisää sääntelyä. Väänänen huomauttaa, että muissa Pohjoismaissa telemarkkinoinnin sääntelyä tehostetaan tai on jo tehostettu. Esimerkiksi Ruotsissa on annettu lakiesitys, jonka mukaan sopimukset on vahvistettava asiakkaan kanssa kirjallisesti.

Suomessa kuluttaja-asiamies esitti vastaavaa sääntöä pari vuotta sitten, mutta poliitikot päättivät luottaa alan itsesääntelyyn. Väänäsen mukaan valittu linja ei toimi.

– Meidän näkemyksemme on, että Suomessakin tarvitaan lisää sääntelyä, sillä puhelinmyynti aiheuttaa kuluttajille ongelmia ja meille paljon työtä, ja tapaukset ovat usein vaikeita selvittää, Väänänen sanoo.

Väänäsen mukaan yhteydenottojen määrä on pysynyt viime vuosina samalla tasolla. Hän uskoo, että vain pieni osa tapauksista tulee viranomaisten tietoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.