Kaikkiin kirkkoihin toivotaan kameravalvontaa – vakuutusta ei pian myönnetä ilman kameroita

Viime vuosien tuhoisat kirkkopalot ovat tuoneet mittavan laskun If Vahinkovakuutusyhtiölle. Porvoon tuomiokirkon ja Tyrvään kirkon paloista korvattavaa kertyi yhteensä yli viisi miljoonaa euroa. Myös viikko sitten palanut Ylivieskan kirkko oli Ifin vakuuttama.

Vakuutusyhtiö toivoo, että vanhojen kirkkojen paloturvallisuutta parannettaisiin. Myös Museovirasto ja kirkkohallitus toivovat, että edes reaaliaikainen kameravalvonta saataisiin kaikkiin vanhoihin kirkkoihin.

Kirkkohallitus on vastikään kilpailuttanut kameravalvontapaketteja.

– Pian kameravalvonnan hankkimisesta tulee siis helpompaa ja edullisempaa kaikille, joilta se vielä puuttuu. Tästä tulee seurakuntiin tiedote lähipäivinä, Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala kertoo.

Valvonnan lisäksi automaattisilla sammutusjärjestelmillä voitaisiin estää palojen pahimmat tuhot. Kirkolla ei ole käytössä olevista sammutusjärjestelmistä rekisteriä, mutta sellaista ollaan rakentamassa. Palontorjunta on seurakuntien omalla vastuulla.

– Automaattinen sammutusjärjestelmä lisää paloturvallisuutta merkittävästi ja alentaa myös vakuutusmaksuja, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Mika Luhtala kommentoi.

Suomessa tavalliset vakuutusyhtiöt vakuuttavat vielä vanhoja kirkkorakennuksia. Ruotsissa kirkoille on oma vakuutusyhtiönsä, sillä muut vakuutusyhtiöt eivät ole halukkaita myöntämään kirkoille palovakuutuksia.

– Tuhopolttojen estämistä pidetään siellä niin hankalana. Kirkkojen vakuutusmaksuilla on vaikea kerätä riittävästi rahaa niiden korvauskuluihin.

If ei enää myönnä uusia vakuutuksia kirkoille, jollei niiden käytössä ole automaattista, hälytyskeskukseen yhteydessä olevaa kameravalvontaa.

– Tallentava kameravalvonta on selkeästi heikompi kuin reaaliaikainen, aktiivinen valvonta, jossa hälytyskeskuksesta voidaan ottaa ääniyhteys paikan päälle, jos jotain havaitaan.

Laadukkaan reaaliaikaisen valvonnan saa Luhtalan mukaan noin 15 000 eurolla. Automaattisen sammutinjärjestelmän asennus maksaa noin 80 000 euroa.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.