Kehityksen varjopuolet: Robotteja sotketaan, silvotaan ja jopa raiskataan

Kaksi viikkoa sitten Sunnuntaisuomalainen julkaisi jutun ihmisiä surmanneista ja pahoinpidelleistä roboteista. Nyt kerromme roboteista, jotka ovat uhreja.

Kansainvälinen robotiikan alan kattojärjestö IFR ennustaa, että tänä vuonna pelkästään yksityiskäyttöön tarkoitettuja palvelurobotteja, kuten imureita ja ruohonleikkureita, myydään maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta. Myös itseohjautuvien autojen myynti kasvaa.

Samalla kun robotisaatio etenee, yleistyy raivo koneita vastaan.

Kastikehyökkäys

Knightscope-vartijarobotti partioi viime marraskuussa sanfranciscolaisen löytöeläinkodin edustalla. Sen tehtävä oli suojella eläinkotia pyörittävän järjestön omaisuutta.

Ulkomuotonsa vuoksi robotti sai Star Warsia mukaillen lempinimen ”R2-D2 Kakkonen”. Se myös päästeli viheltäviä ääniä esikuvansa tapaan.

Robotti ehti olla työssään noin viikon, kun lähistöllä majaillut koditon peitti robotin pressulla, kaatoi sen ja sotki robotin sensorit barbecue-kastikkeella.

Lähialueen kodittomat olivat pitäneet robottia ahdistavana tirkistelijänä. Joulukuussa R2-D2 Kakkonen sai potkut. Kävi ilmi, että myös lähiasukkaiden mielestä robotti oli kuin orwellilainen isoveli, joka kyttäsi heitä valvontakameroillaan.

Seksirobotin #metoo

Voiko robotti kokea seksuaalista väkivaltaa? Kyllä voi, ainakin jos on uskominen espanjalaista Sergi Santosia. Viime syyskuussa Santos esitteli kehittämäänsä seksirobotti Samanthaa teknologiamessuilla Itävallassa. Tekoälyllä varustettu Samantha puhuu ja reagoi kosketukseen, ja se osaa esittää kiihottunutta, kun sitä hiplataan vaikkapa rinnoista.

Kun messukävijät saivat kokeilla Samanthaa, osa heistä innostui pornahtavasta robotista liikaakin. Sen rintoja ja raajoja kopeloitiin niin rajusti, että siltä katkesi sormia. Santosin mukaan Samantha oli käsittelyn jäljiltä ”tahrojen” peitossa ja kaipasi huoltoa.

Samanthaa kovakouraisuus ei kuitenkaan haitannut. ”Hei, olen kunnossa”, ruhjottu robotti ilmoitti järkyttyneelle Santosille.

Juoppotappelu

Humalassa rähinöinti on tavallista ihmisten välillä, mutta Japanissa juopon raivon kohteeksi joutui viaton robotti. Vuonna 2015 internetyhtiö Softbank toi liikkeeseensä kehittämänsä Pepper-robotin. Suomalaisillekin tuttu Pepper reagoi katsekontaktiin, osaa tanssia ja kertoa vitsejä. Suomessa Pepperin on hankkinut käyttöönsä esimerkiksi teleoperaattori Elisa.

Humalaista japanilaismiestä Pepperin vitsit eivät ilmeisesti miellyttäneet. 60-vuotias mies ryntäsi liikkeeseen ja alkoi potkia Pepperiä. Robotti oli välikoh­tauksessa sijaiskärsijä. Mies selitti myöhemmin poliisille, että oli suuttunut myyjälle mutta purki raivonsa Pepperiin.

Myyjä siis selvisi säikähdyksellä, mutta robotin järjestelmä vioittui ja sen liikkumisen kerrotaan muuttuneen vaivalloisen näköiseksi.

Taklaus tiellä

Tammikuisena arkipäivänä San Franciscossa General Motorsin valmistama GM Cruise -robottiauto pysähtyi päästääkseen jalankulkijat kadun yli. Yllättäen kadun yli juoksi mies, joka alkoi huutaa ja raivota robottiautolle. Sitten hän kävi auton kimppuun tekemällä vartalotaklauksen päin takaluukkua.

Kukaan ei loukkaantunut, mutta taklauksessa auton toinen takavalo vaurioitui.

Tapaus ei ole ainoa Kalifornian liikenneministeriön raportoima hyökkäys robottiautoja vastaan. Tammikuun lopulla sanfranciscolainen taksikuski läimäytti GM Cruise -robottiautoa tuulilasiin ja teki siihen naarmun.

San Franciscon ilmapiiristä kertoo sekin, että viime vuonna kaupunki asetti tiukat rajoitukset kaduilla liikkuvien lähettirobottien käytölle. ”Kaikki innovaa­tiot eivät ole hyväksi yhteiskunnalle”, lainsäätäjä kommentoi.

Kadonnut liftari

Liftarirobotti HitchBOTin karu kohtalo kauhistutti robotin valmistajia ja amerikkalaisyleisöä vuonna 2015. Kanadalaisprofessorit David Harris Smith ja Frauke Zeller rakensivat robotin tehdäkseen sosiaalisen kokeen.

Keltaisiin bootseihin puettu robotti jätettiin kesällä 2015 valtatien varteen Massachusettsissa. Tarkoitus oli, että se liftaisi tiensä Yhdysvaltojen länsirannikolle. Robotti osasi ottaa valokuvia matkastaan ja käydä alkeellista keskustelua.

Professorit luottivat ihmisten hyväntahtoisuuteen mutta joutuivat pettymään. Kahden viikon reissaamisen jälkeen robotin matka päättyi philadelphialaiselle kadulle, josta se löydettiin murjottuna ja pää ja kädet irti revittyinä. ”Matkani päättyi, mutta rakkauteni ihmisiin ei kuole koskaan”, robotin Twitter-tilillä kirjoitettiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .