Keksijä Jaakko Keinänen, 88, ei aio koskaan lopettaa keksimistä

Keinäsen kuuluisimmat innovaatiot ovat supiloukku ja rullasukset.

Kuopion Riistavedellä asuvan Jaakko Keinäsen innovaatioympäristö on nykyisin hänen autotallinsa. 88-vuotias keksijä toimi eläkeikään asti yrittäjänä ja keksi lukuisia kaikille tuttuja tuotteita.

Keinäsellä on lukuisia patentteja, esimerkiksi supiloukkuun. Keinäsen kuuluisin innovaatio on rullasukset, jotka hän keksi 1980-luvulla. Rullasukset ovat noin metrin mittaiset, pyörillä varustetut sukset, joilla kilpahiihtäjät harjoittelevat kesäisin.

Rullasukset olivat aikanaan Suomessa uusi tuote. Keinäsellä oli hyvät verkostot hiihtopiireissä, sillä hän valmensi kansallisen tason hiihtäjiä ja oli itsekin nuorena ollut kilpahiihtäjä. Keinäsen suksia käyttivät esimerkiksi olympiamitalistit, ex-hiihtäjäpariskunta Harri ja Marja-Liisa Kirvesniemi.

Keinänen on jo 88-vuotias, mutta ei aio lopettaa keksimistä. Autotallin nurkassa on vielä ainakin yksi keskeneräinen innovaatio, ”huonojalkaisille vanhuksille” suunniteltu polkupyörä, josta on vasta prototyyppi.

Keksiminen on Keinäselle harrastus, joka pitää mielen virkeänä.

– Se on totta! Monesti sitä herää keskellä yötä miettimään, että mitenkähän sen ja sen asian ratkaisisi. Ja kun aamulla rupeaa suunnittelemaan, niin äkkiä onkin ilta näkyvissä. Kumma juttu.

Tämän päivän startup-maailmassa tällaista meininkiä kutsuttaisiin hyväksi pöhinäksi.

Lue Sunnuntaisuomalaisesta Jaakko Keinäsen elämästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.