Kiinnostaisiko lomamatka Syyriaan? – kokemuksia haalivaa kuluttajaa rahastetaan nyt muun muassa sota- ja avaruusturismilla

Kesälomakausi alkaa. Maksukykyisellä turistilla on nykyään enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan. Joko nämä lomakohteet ovat olleet mukana sinun suunnitelmissasi?

Avaruus

Maapallolta on vaikea löytää kolkkaa, jossa joku tuttavista ei olisi jo käynyt. Ainutlaatuisia kokemuksia on ruvettu etsimään avaruudesta. Avaruusturismi on yksi maailman nopeimmin kasvavista luksusturismin muodoista. Sen liikevaihdoksi vuonna 2021 on arvioitu 34 miljardia dollaria (29 miljardia euroa).

Moni yritys myy tälläkin hetkellä lippuja avaruuslennoille, vaikka matkojen aikataulusta ei ole tarkkaa tietoa ja deadlinet ovat siirtyneet vuosikausia. Esimerkiksi Elon Muskin SpaceX lupaa lennättää kaksi ihmistä kuun ympäri vielä tämän vuoden aikana. Hinta on salaisuus, mutta sen on arvioitu olevan kymmeniä miljoonia.

Vuosina 2001–2009 venäläinen Russian Space Agency lennätti seitsemän turistia avaruuteen. Yksi matkalippu maksoi 20–40 miljoonaa dollaria. Hintojen uskotaan laskevan tulevaisuudessa merkittävästi: Richard Bransonin Virgin Galacticin suunnitelmien mukaan yksi avaruusmatka maksaisi 250 000 dollaria.

Matkailijan kannalta avaruus tuottaa samanlaisia kokemuksia kuin bilematka Ruotsin laivalle: huonovointisuutta ja pääsärkyä ei tutkijoiden mukaan voi välttää.

Halvempi vaihtoehto: Virtuaalisen todellisuuden sovellusten luvataan olevan ”avaruusmatkailua kansoille”. Englantilainen SpaceTime Enterprises aikoo tuottaa virtuaalisia avaruusmatkoja VR-lasien hinnalla.

Mount Everest

Maailman korkeimmalle vuorelle (8 848 metriä) kiipeäminen oli pitkään mahdollista vain hyväkuntoisille vuorikiipeilyn harrastajille. Nyt teknologian ja kiipeilyvälineiden kehittymisen ansiosta huipulle voi yrittää lähes jokainen, jolla on varaa maksaa urakasta 30 000–80 000 dollaria.

Kiipeilyharrastajien mielestä perusleiriin lennätettävät, lisähappea käyttävät ja kuohuviiniä siemailevat rikkaat kiipeilyturistit ”huijaavat vuorta”. Heitä syytetään myös roskaamisesta ja egoturismista, jolla he vaarantavat oman henkensä. Syystäkin, sillä Mount Everestiltä löytyy käytettyjä happisäiliöitä ja ruumiita niin paljon, että ne haittaavat kiipeilyä. Viime vuonna kuoli kymmenen kiipeilijää. Edellinen vuosi, jolloin kukaan ei kuollut Mount Everestillä, oli 1977.

Negatiiviset asenteet eivät näy kiipeilyturismin suosiossa, Mount Everestille hinkuu vuosi vuodelta enemmän ihmisiä. Nepalin valtio rajoittaa huipulle pyrkivien määrää myöntämällä vuosittain kiipeilyluvan vain 371 retkikunnalle. Retkikuntaan kuuluu tavallisesti 6–8 ihmistä.

Ennätysvuonna 2016 huipulle asti selvisi 640 kiipeilijää. Yli viiden kilometrin korkeudessa olevalla perusleirillä käy kymmeniätuhansia turisteja.

Halvempi vaihtoehto: Suomen korkein huippu on Haltitunturilla. Tavalliset retkeilyvarusteet riittävät vaellukselle, sillä Haltin maasto on loivaa ja helppokulkuista.

Sotapaikat

Kuuluisat rikokset ovat synnyttäneet tapahtumapaikoilleen ”mustaa turismia”, köyhyys ”slummiturismia” ja onnettomuudet ”katastrofiturismia”. Kallein ja kritisoiduin tumman turismin muoto on sotaturismi, jota suuntautuu tällä hetkellä muun muassa Afganistanin, Ukrainan, Somalian ja Syyriaan konfliktialueille.

Golanin kukkuloilla Israelissa sotaturistit ovat jo vuosien ajan siemailleet viiniä ja katselleet Syyriaan pommituksia, Irakin sodan aikaan Bagdadiin lennätettiin länsimaisia sotaturisteja 40 000 dollarilla. Ukrainassa halvimpia sotakierroksia on myyty viidelläkympillä, Libanonin Beirutista tehdään extreme-matkoja Syyrian Damaskokseen parilla sadalla.

Jotkut matkatoimistot ovat naamioineet sotaturismin ”seikkailuturismiksi”, jota mainostetaan ”ihmisille, jotka haluavat nähdä, kuinka historiaa kirjoitetaan”.

”Tulitaistelu Isisin kanssa oli todella nautinnollinen kokemus”, englantilainen sotaturisti Andrew Drury kommentoi ABC:n haastattelussa.

Halvempi vaihtoehto: Vieraan vallan sotajoukkoja voi tirkistellä esimerkiksi Venäjän Alakurtissa, noin 50 kilometriä Sallan raja-asemalta. Alakurtin taajamassa saa vierailla, mutta valokuvaaminen on kiellettyä.

Titanic

Syvänmerentutkimukseen erikoistunut yritys Oceangate myy turisteille mahdollisuutta laskeutua noin 3 800 metrin syvyydessä olevan Titanicin hylkyyn. Matka tehdään viiden henkilön sukellussukkulassa, ja paikkoja myydään vain 54 ensimmäiselle.

Oceangaten mukaan kokemus on erityislaatuinen, sillä ”ihmisiä on käynyt enemmän avaruudessa kuin Titanicin hylyllä”. Kuulostaa kiinnostavalta, joskin hinta saattaa olla monelle kynnyskysymys. Paikka Oceangaten sukkulassa heltiää 100 000 dollarilla. Budjetin keräämiseen on kuitenkin aikaa, viime viikolla Oceangate tiedotti, että matkat aloitetaan ”turvallisuuden takaamiseksi” vasta kesällä 2019.

Halvempi vaihtoehto: Pohjois-Irlannin pääkaupungin Belfastin Titanic-museo on maailman suurin Titanic-näyttely. Pääsylippu museoon maksaa noin 21 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .