Kolumni: Äitienpäivän sotkemisalueet uhkaavat kaataa sopimuksen

Hallituksen ehdotus tarkoittaisi, että sotkemisalueet ulottuisivat koko talouteen, kirjoittaa Markku Paretskoi.

Hallituksen kärkihankkeeksi nimeämä äitienpäiväsopimus ei ota edetäkseen. Sopimus on kaatunut jo useampaan otteeseen. Siitä huolimatta hallitus patistaa osapuolia yhä uudelleen neuvottelupöytään.

Hallituksen tavoitteena on hyvän mielen viiden prosentin tuottamisloikka äideille. Kaikki osapuolet – sekä äitien lapset että aviopuolisot – myöntävät tavoitteen oikeellisuuden, mutta keinoista vallitsee suuri erimielisyys. Kukaan ei halua luopua saavutetuista eduista.

Suurin kompastuskivi äitienpäiväsopimuksen solmimisen tiellä on kiista sote-alueiden (sotkemisalueiden) määrästä.

Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että äitienpäivän sotkemisalueita saisi olla korkeintaan viisi ja niiden tulisi rajoittua pelkästään keittiöön ja äidin sänkyyn makuuhuoneessa. Siitä huolimatta hallituspuolueet haluavat 12, 15 tai jopa 19 sote-aluetta. Sote-alueiden suuri määrä merkitsisi sitä, että äitienpäivän sotkemisalueet ulottuisivat koko talouteen.

Sotkemisalueiden siivouspalveluiden järjestämisvastuu on edelleen auki. Kuka siistii keittiön pöydät ja lattiat? Kuka siivoaa kaatuneen aamukahvin ja aamiaistarjottimen? Kuka tiskaa kaikki äitienpäiväkakun leipomiseen ja kahvinkeittoon käytetyt kymmenet astiat?

Toinen voimakasta muutosvastarintaa herättävä tavoite on paikallisen sopimisen lisääminen äitienpäivän vietossa. Nykyäänhän äitienpäivän yleissitovuus edellyttää aamiaista vuoteeseen, äitienpäiväruusuja tai -valkovuokkoja sekä alaikäisten lasten itse piirtämiä kortteja.

Entäpä jos äiti pitääkin enemmän neilikoista tai hän haluaisi syödä aamiaisensa mukavasti pöydän ääressä? Ehkäpä joku äideistä arvostaa lämmintä halausta sakuroilla sotkettua kartonginpalaa korkeammalle.

Hallitus on yrittänyt vauhdittaa sopimusneuvotteluja pakkolakien uhalla. Mikäli äitienpäiväsopimusta ei synny, hallitus aikoo siirtää juhannuksen keskelle lokakuun loskakautta ja jouluaaton karkauspäiväksi. Se merkitsisi sitä, etteivät perheenisät voisi grillata ja saunoa juhannuksena mökillä eivätkä lapset saisi lahjoja kuin joka neljäs vuosi.

Kaikista ponnisteluista huolimatta äitienpäiväsopimuksesta uhkaa tulla jälleen yksi nykyisen hallituksen kovalla tohinalla aloittamista hankkeista, jotka ovat joko vesittyneet tai kaatuneet kokonaan.

Osia äitienpäiväsopimukseen liittyvistä päätöksistään hallitus onkin jo joutunut perumaan. Näin on käynyt muun muassa päätökselle sukupuolineutraalista äitienpäivästä.

Kolumnisti on toimittaja ja käsikirjoittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.