Kolumni: Älä tuomitse kummia kokenutta

Yliluonnolliseksi tulkittu kokemus mullistaa kokijansa elämän, kirjoittaa Perttu Häkkinen.

Olen työni puolesta tutustunut suomalaisten outoihin kokemuksiin. Olen haastatellut muun muassa miestä, joka manasi belsebuubin roskakorista, laulavaa meediota sekä eläkeläistä, joka kävi helvetissä.

Sosiaalipsykologi Jeena Ranckenin mukaan yliluonnollisiksi tulkittujen kokemusten yleisyyttä ei ole Suomessa väestötasolla kartoitettu, mutta usko yliluonnolliseen on yleistä.

EU-maissa vuonna 2005 toteutetussa väestötason kyselyssä 41 prosenttia suomalaisista kertoi uskovansa jumalaan ja 40 prosenttia jonkinlaiseen elämänvoimaan. Maamme asujaimistosta 81 prosenttia siis uskoi yliluonnollisiin voimiin.

Yliluonnollisista tai kummista kokemuksista on 1970-luvun jälkeisessä asenneilmapiirissä muovautunut tabu: niistä julkisesti kertovat leimataan usein huijareiksi, lapsellisiksi tahi mielenterveyshäiriöisiksi.

Viime vuosina kiinnostus kummaa kohtaan on kuitenkin nostanut päätään akateemisessa maailmassa.

Sosiologien ohella aihetta ovat tutkineet psykologit, neurotieteilijät ja lääkärit, ja siitä on kirjoitettu yleistajuisia teoksia, kuten Ranckenin Yliluonnollinen kokemus tai havaintopsykologi Jukka Häkkisen Outojen kokemusten psykologia.

Häkkisen teos avaa kummien kokemusten taustalla vaikuttavia aivomekanismeja. Toimiessaan Skepsis ry:n puheenjohtajana Häkkinen joutui vastailemaan kysymyksiin oudoista kokemuksista. ”Usein kävi niin, että en osannut selittää henkilön kokemusta. Tämä johtuu siitä, että ihmiset voivat kokea uskomattoman monenlaisia outoja asioita”, hän kirjoittaa.

Yhteiskunnallisesti merkittävää ei ole kuitenkaan se, ovatko kokemukset aivoperäisiä vai ulkoa tulevien käsittämättömien voimien aikaansaannosta.

Rancken on osoittanut, että yliluonnolliseksi tulkittu kokemus mullistaa kokijansa elämän: se voi jopa tuhota tai parantaa hänet. Yleensä kokija joutuu palaamaan yhteiskuntaan, joka suhtautuu hänen kokemukseensa vierastavasti ja pahimmillaan vihamielisesti.

”He olivat kokeneet mielenilmiöitä, joissa elämä muuttui yhtäkkiä äärettömän mielenkiintoiseksi: puusta tuli vihreänä liekehtivä soihtu ja yötaivaasta puhtaan elinvoiman pyörre. Sitten heitä pyydettiin palaamaan ’tavalliseen tietoisuuteen’ ja kaupallisen sivilisaatiomme rajattomaan keskinkertaisuuteen. Ei ihme, että he oksensivat itsensä mentaaliseen uupumukseen”, kirjoitti Colin Wilson taiteilijoiden mystisistä kokemuksista.

Kuunnelkaamme siis toisiamme tuomitsematta. Jonain päivänä voimme kokea itsekin jotain kummaa.

Kolumnisti on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Toimittaja Perttu Häkkinen, 39, on kuollut tapaturmassa – esiintyi vielä perjantaina Flow-festivaalilla yhtyeensä kanssa