Rosa Liksomin kolumni: Apina, mee takas viidakkoon!

Yleensä kukaan ei puutu tilanteeseen, kirjoittaa Rosa Liksom.

Olin kirjaston miltei tyhjässä tietokonenurkkauksessa, kun paikalle pölähti kaksi hymyilevää, hauskan trendikkäästi pukeutunutta, hintelää afgaaninuorukaista. Toisella oli graafisesti leikatut hiukset, toisen kynnet oli hyvin hoidettu.

Pojat yrittivät mennä tietokoneen ääreen, mutta nurkasta ryntäsi keski-ikäinen, keskimittainen, keskivartalolihava, keskiluokkaan kuuluva mies, joka huusi englanniksi:

– Don’t touch! Not for you!

Pojat säikähtivät ja perääntyivät pari askelta. He etsivät turvaa meistä muista kirjaston asiakkaista, mutta turvaa ei tullut. Ihmiset katsoivat pois tai vilkaisivat poikia vihamielisesti.

Keskivertomies meni takaisin tietokoneen ääreen. Pojat seisoivat hetken, tuijottivat toisiaan ja yrittivät uudelleen. He olivat jo melkein tietokoneen luona, kun sama mies hyökkäsi uudelleen poi­kien eteen, heristi nyrkkiä ja karjui:

– This computer is not for you, only for us! You need many cards and Finnish citizenship before you can use this machine. Do you understand? Go back to your own country! We don’t need you!

Pojat perääntyivät ovelle ja anoivat katseellaan meitä muita puuttumaan tilanteeseen. Me olimme kuin emme olisi kuulleet mitään, välinpitämättöminä tyyliin business as usual.

Sitten takahuoneesta ilmestyi paikalle kirjastonhoitaja, keski-ikäinen nainen. Hän katsoi poikia hetken ja sanoi:

– Eelis, toi kutoskone on varattuna sulle, ja ota sä Asa toi kakkoskone, se on vapaana kahteen asti.

Pojat menivät koneilleen. Keski-ikäinen mies puuskutti ja mulkoili vuoroin kirjastonhoitajaa, vuoroin poikia. Hänen kasvoillaan oli katkera, ärtynyt, pettynyt ja elämään täysin kyllästynyt ilme. Muut asiakkaat eivät reagoineet yllättävään käänteeseen mitenkään.

Myöhemmin samana päivänä guljailin torilla ja näin pojat uudelleen. He kuvasivat kännykkäkameralla videota ilta-auringossa.

Olen törmännyt vastaaviin tilanteisiin eri puolilla Suomea. Bussissa keskikaljalta löyhkäävä keski-ikäinen alkaa äkkiarvaamatta raivota tummaihoiselle nuorelle naiselle, jolla on kaksi pientä lasta sylissään:

– Vitun apina, mee takas viidakkoon! Sua ei täällä tarvita!

Yleensä kukaan matkustajista ei puutu tilanteeseen.

Kerran tapahtui poikkeus. Olin yöbussissa, ja känninen mies alkoi sättiä, kiroilla ja uhkailla kahta nuorta tummaihoista tyttöä, jotka istuivat vierekkäin aivan hiljaa.

– Apinat kuuluu viidakkoon! Vitun haisevat nekrut!

Takapenkiltä syöksyi bussin käytävälle blondi suomalaistyttö, joka piti sellaisen palopuheen, että lopuksi koko bussikansa hurrasi ja taputti raivokkaasti.

Kolumnisti on kirjailija ja taiteilija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.