Kolumni: Eurosetelit tarvitsevat seksiä ja rokkia

Setelit ovat Euroopan hukattu mahdollisuus, kirjoittaa Teppo Koskinen.

Yhdestä asiasta kiivaimmatkin Euroopan unionin vastustajat ja puolustajat voivat kai olla yhtä mieltä: eurooppalainen projekti on jäänyt etäiseksi. Näppituntumalta arvioisin, että tuttavapiirissäni moni osaa selittää paremmin Yhdysvaltain kongressin toimintaa ja valtasuhteita kuin EU:n.

Se on hölmöä. Tai byrokraattien kielellä voisi kai sanoa, että asiaintila on epätoivottava. Harva tietää, miten valta EU:ssa jakautuu ja kuka sitä missäkin asiassa käyttää. Etäiseksi jäävä valta on kansanvallassa huteralla pohjalla.

Koko eurooppalaista projektia vaivaa myös asia, johon suhtaudutaan yliolkaisesti: ihmiset tarvitsevat symboleja tunteakseen kuuluvansa johonkin. Valtiot tarvitsevat lippunsa, urheilujoukkueet nimensä, värinsä ja logonsa.

Eurosetelit ovat Euroopan hukattu mahdollisuus. Euroalueen yhteisessä rahassa on kuvia väljästi ajatellen eurooppalaisiksi katsottavista arkkitehtonisista tyyleistä.

Samaistu nyt sitten niihin.

Euroseteleissä on ehkä jääty loukkuun siihen ajatukseen, että eurooppalaisessa rahassa on oltava jotakin ylevää ja jotakin sellaista, mikä ei ainakaan jaa mielipiteitä.

Lopputulos on kiveä ja lasia.

Luulen, ettei kukaan ollut kovin ihastunut arkkitehtuuriajatukseen edes silloin kun päätöstä tehtiin. Kabineteissa voi näköjään vieraantua pahasti elämästä.

Euroseteleiden kehnouteen tunteiden herättäjänä kiinnitti taannoin BBC:n haastattelussa huomiota myös itse BHL, ranskalainen toimittaja-kirjailija-filosofi-pukeutuja Bernard-Henri Lévy.

Euroopan keskuspankin pitäisi heti tarttua BHL:n nerokkaaseen ideaan. Seteleihin tulisi ehdottomasti painaa sitä kulttuuria, joka oikeasti yhdistää eurooppalaisia ja joka herättää tunteita aina, kun setelin ottaa sormiinsa.

Otetaan seteleihin populaarikulttuuria.

Painetaan euroseteleihin esimerkiksi David Bowie.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .