Kolumni: Hämmennyksen vallassa seurasin sitä ammattitaitoa, jolla eläimiä tutkittiin ja ihmisiin suhtauduttiin

Huoli kipristi vatsaani, vaikka olimme jo päivystyksen aulassa. Vastikään leikkauksessa ollut, pari päivää oksennellut potilas makasi vieressäni.

Hoitotiloihin vievä ovi avautui, ja ulos käveli kaksi naista, ehkä äiti ja tytär, molemmat vuolaasti itkien. Kyyneleitä karkasi omistakin silmäkulmistani. Syytin väsymystä, vaikka mieleeni ryöpsähtivät muistot aiemmista hyvästien hetkistä.

Sitten nolotti. Mikä minä olen vetistelemään, kun lemmikkini on vielä vierelläni? Tulostamme asti kovaäänisesti valittanut koira vaikeni äkkiä parin penkkirivin päässä. Lattialle koiran etutassujen eteen tippui vaahtoa. Kohtaus.

Ovet avautuivat, ja sinisiin hoitoasuihin pukeutuneet kandit kantoivat sekavan koiran sairaalan puolelle. Minulta karkasi taas kyynel.

En tiennyt mitä odottaa, kun ajoimme pari viikkoa sitten sunnuntaina Helsingin Viikkiin pieneläinsairaalalle. En ollut käynyt siellä aiemmin, enkä ole seurannut sairaalassa kuvattavaa Yliopistollinen eläinsairaala -dokumenttisarjaa Yleltä.

Tiesin kuitenkin, että Viikistä apua saa kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Olimme sairaalalla lopulta kahdeksan tuntia, sillä koirani ei ollut hengenvaarassa ja uutta väkeä tuli koko ajan.

Neljän odotustunnin jälkeen kandi kävi alustavasti tutkimassa koirani ja pahoitteli ruuhkaa. Se ei haitannut, sillä monet olivat huonommassa kunnossa.

Odottaessamme lääkärin tapaamista sisään kiidätettiin vielä kaksi kriittisessä tilassa ollutta koiraa, joille matka oli viimeinen.

Saimme onneksi todistaa myös iloisia jälleennäkemisiä ja helpottuneita kotiinlähtöjä. Hämmennyksen vallassa seurasin sitä lujaa ammattitaitoa, jolla eläimiä tutkittiin ja ihmisiin suhtauduttiin. Upeaa työtä kaiken hädän keskellä.

Koirani tutkittiin huolella, ja se sai apua enemmän kuin osasin toivoa. Ajoin kotiin kiitollisena siitä, että on olemassa eläinsairaala ja päivystäviä eläinlääkäreitä, jotka tekevät työtä myös pyhinä ja iltaisin – silloin kun hätä on suurin.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .