Kolumni: Haluaisin oppia taas lukemaan

Olen lukenut tänä vuonna vain yhden romaanin. Kirja oli kepeä, parisataasivuinen teos, jonka luin nopeasti vapaana viikonloppuna.

Siihen tyssähtikin yritykseni herättää vanha lukuharrastus henkiin. Sittemmin en ole onnistunut saattamaan ainuttakaan kaunokirjallista teosta loppuun.

Haluaisin lukea paljon enemmän, mutta lukemisen ottaminen osaksi arkea tuntuu työläältä. Työpäivän jälkeen on helpompaa rojahtaa sohvalle ja avata Netflix kuin käyttää omia aivojaan kirjan parissa.

Olen yrittänyt kyllä. Olen rampannut kirjastosta kirjapinon kanssa kotiin, tunnollisesti lukenut pari ensimmäistä lukua ja sen jälkeen unohtanut kirjat pölyttymään yöpöydälleni.

Lukemisen hyödyistä tiedetään paljon. Se vähentää stressiä, kehittää mielikuvitusta, parantaa kielellistä lahjakkuutta ja keskittymiskykyä. Illalla ennen nukkumaanmenoa suositellaan älypuhelimen räpläämisen sijaan kirjan lukemista. Jotain, joka ei ole tietenkään liian jännittävä, jotta nukahtaminen onnistuisi paremmin.

En halua lukea pelkästään siksi, että tiedän sen olevan hyödyllistä, vaan koska muistan, miten nautinnollista hyvään kirjaan uppoutuminen parhaimmillaan on. Teininä ahmin tiiliskiven kokoisia järkäleitä parissa päivässä, kun en malttanut päästää irti kansista vielä aamuyölläkään.

Erilaiset lukuhaasteet ovat yksi keino löytää takaisin lukemisen pariin. Minua haasteet ahdistavat, koska ne tekevät lukemisesta suorittamista. Somessa lukulistojaan esittelevät kaverini saavat minut vain kysymään itseltäni, miksi minä en pärjää tässä lajissa.

E- ja äänikirjat taas tuntuvat vastenmielisiltä, sillä haluaisin edes hetkeksi päästä irti älylaitteista.

Lukemisen, kuten muidenkin harrastusten, aloittamisessa tärkeintä lienee olla vaatimatta itseltään liikoja.

Kirja on onneksi armollinen väline. Se ei piippaa tai hälytä, vaikka jättäisin sen pitkäksikin aikaa huomiotta. Aina voi jatkaa samasta kohdasta tai aloittaa alusta. Ehkä seuraavana vapaapäivänä yritän uudestaan.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .