Kolumni: Haluaisitko kuvan peniksestäni?

Joskus on pakko ihmetellä, mikä meitä suomalaisia miehiä vaivaa, kirjoittaa Heikki Kärki.

Hampurilaisravintolan nuori naismyyjä tervehtii miesasiakasta. ”Moikka, mitä teille saisi olla?”

– Kerrosateria ja sinun puhelinnumerosi, mies ilmoittaa kovaan ääneen.

Mies lukee paidan rintamuksesta myyjän nimen ja jatkaa:

– Älä nyt Laura vähästä punastu. Mihin aikaan sä pääset tänään pois? Voin jäädä odottamaan ja saattaa sinut kotiin.

Kuuntelen vaivaantuneena. Silmissäni mies vaikuttaa harmittomalta höntiltä, joka alkoholin ansiosta uskaltaa lähestyä vastakkaista sukupuolta. Toisaalta myyjä näyttää aidosti kiusaantuneelta. En ole varma, näenkö edessäni yhden suomalaisten asiakaspalvelijoiden suurimmista peloista: ahdistelevan hyypiön.

Joskus on pakko ihmetellä, mikä meitä suomalaisia miehiä vaivaa. Tiedän useita naisia, jotka kärsivät työssään epämiellyttävistä vakioasiakkaista. On kosiskelua, viestittelyä ja seurailemista. Tiedän myyjiä, jotka ovat sopineet työnantajansa kanssa, että heistä käytetään työpaikalla peitenimeä. Tarkoitus on estää ahdistelijoita saamasta selville heidän henkilöllisyyttään.

Pahimmista tapauksista saa lukea rikosuutisista. Vainoamisesta tuli Suomessa laitonta vuonna 2014. Viranomaiset yllättyivät siitä, kuinka paljon rikosilmoituksia siitä tehtiin: yli 600 vuodessa.

Minä en yllättynyt.

Ahdistelu ei rajoitu työpaikoille. Monet julkkisnaiset ovat kertoneet saavansa sosiaalisessa mediassa rivoja viestejä tuntemattomilta miehiltä.

Sama koskee taviksia. Facebook-ryhmään kirjoitettu viesti voi poikia rakastuneita yhteydenottoja – kenties myös kuvia sukukalleuksista. Todennäköisyys kasvaa, jos naisen profiilikuvassa vilahtaa paljasta pintaa.

Vierailin toissa viikolla englantilaisessa pikkukylässä. Kylän kaksi poliisia esiteltiin kaupan ilmoitustaululla perusteellisesti: kuva, nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite. Lisäksi tekstissä kehotettiin ottamaan poliiseihin yhteyttä pienimmästäkin huolenaiheesta.

Sama tuskin toimisi Suomessa. Kuvan naispoliisi oli sen verran simpsakka, että hänen työaikansa kuluisi rivojen viestien tutkimiseen.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.