Kolumni: Hankkisitko lapsen robotin kanssa?

Eettiset ongelmat on ratkaistavissa lainsäädännön avulla, kirjoittaa Rosa Liksom.

Kiireinen ja työorientoitunut sinkkuystäväni palasi Tokiosta robotiikkamessuilta ja oli intoa täynnä. Hänen yksinäisyyteensä oli vihdoinkin keksitty ratkaisu! Japanista voi kohta tilata täsmälleen sellaisen miehen kuin itse haluaa: robottikumppanin.

Ystäväni ei ole Suomen ainoa yksinäisyyden kanssa painiva ihminen. Joka kymmenes suomalainen elää sinkkuna koko elämänsä. Lähes kaikki miehet ja kolme neljästä naisesta haluaisi löytää itselleen kumppanin.

Syitä vanhanpiian tai -pojan elämään on monia, kuten fyysinen sairaus, psyykkiset ongelmat tai muu kyvyttömyys ihmissuhteisiin. Ihmiset tarvitsevat elääkseen rakkautta. Jos lajitoveria ei ole tarjolla, rakkauden kohteeksi kelpaa traktori, auto, moottoripyörä, Eiffelin torni, hevonen, lehmä ja ennen kaikkea lemmikkieläin.

Hyvin kaukaisina aikoina eläimiin suhtauduttiin Suomessa ihmisen kanssa tasaveroisina olentoina. Sitten niistä tuli ihmisen hyödykkeitä ja orjia. Nykyään ihmiset rakastavat lemmikkejään enemmän kuin lajitovereitaan. Niiden kanssa mennään jopa avioliittoon ja niille testamentataan omaisuuksia.

Japanissa on tutkittu, voiko ihminen rakastua robottikoiraan yhtä syvästi kuin elävään. Voi, helposti. Onhan robottilemmikkiä helpompi hoitaa kuin elävää. Se sopii myös dementia- ja lapsipotilaiden seuraksi hoitolaitoksiin, koska se ei vaadi ruokaa eikä sen kanssa ole hygieniaongelmia.

Niinpä robottitehtailijat ovat valmistaneet jo vuosikymmeniä robottieläimiä markkinoille, jotka kasvavat jatkuvasti.

Uusin aluevaltaus ovat älykkäät robottinaiset ja -miehet, joita elämänkumppania kaipaavat ihmiset voivat hankkia itselleen. Miten tällainen suhde etenee? Yleensä samalla kaavalla kuten ihmisten kesken. Ensin on rakastuminen, sitten seksi ja lopuksi avioliitto.

Ihminen rakastuu helpommin lajitoveriin, jolla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet kuin hänellä itsellään. Ne voidaan ohjelmoida robottiin, ja kaikki muutkin ominaisuudet voidaan räätälöidä ostajan toiveiden mukaan.

Robotin ja ihmisen suhteen visiointi ei pääty tähän. Amerikkalaisen tekoälytutkijan David Levyn mukaan sadan vuoden kuluessa romanttisessa suhteessa elävät ihminen ja robotti voivat hankkia lapsia: se hoidetaan kantasolutekniikalla.

Robotin ja ihmisen aviolliseen suhteeseen ja lisääntymiseen liittyy eettisiä ongelmia, mutta ainakin robottitutkijoiden mukaan ne ovat ratkaistavissa lainsäädännöllä.

Epäilijät varoittavat, että robotit ja tekoäly voivat syrjäyttää ihmisen. Jotkut näkevät sen jopa ainoana keinona pelastaa maapallo ihmisen omalta tuhoamisvimmalta.

Kolumnisti on kirjailija ja taiteilija.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .