Kolumni: Helteet loppu, alkoi poliittinen hoppu

Kesällä ei ole satanut muualle kuin opposition rooliin, kirjoittaa Pertti Ruohonen.

Helle-uutisointi alkoi jo huhtikuussa, kun Minna Helle yllätti jättämällä valtakunnansovittelijan tehtävän. Sen jälkeen valtakunnan yllätti hellekesä, jonka aikana soviteltiin lähinnä shortseja.

Vappuna demareiden johtaja Antti Rinne lupasi pienituloisille eläkeläisille sata euroa kuussa lisää rahaa. Mitä kesemmäksi kelit menivät, sen suurempana suuna pää(nä)oppositiojohtaja kylvi rahalupauksia. Puolueen kannatus lisääntyi, kansalaisten rahat eivät.

Loppukesästä ovat lahkeet ja muidenkin poliitikkojen puheet pidentyneet.

Huutokauppa puolueiden kesken virisi viime viikolla. Sinisten johtajaministeri Sampo Terho keksi verrata Rinteen Ant(t)ia huijaavaan huutokauppakeisariin. Se nuoli osui Aki(llee)n kantapäähän: Suomen huutokauppakeisari -ohjelmallaan monia puolueita enemmän kannattajia kerännyt Aki Palsanmäki haistoi päivä-Terhon siivellä markkinaraon ja keksi kauppapoliittisesti närkästyä.

Toden- ja tarunnäköisesti joudumme/saamme katsella telkkarista ja iltapäivälehdistä, kun ministeri ja keisari lyövät sovinnon kättä salamavalojen räiskeessä.

Sinisten on päästävä tulevilla lumilla kansan omaisiksi. Muuten kevätvaalien jälkeen Timo Soini ja neljä muuta ministeriä käyvät Halla-ahon laitaa ilman ministeripaitaa.

Maa(n)talous on sekä ja voi että. Maan talous on petraantunut, mutta maataloudessa on kuivuuden seurauksena viljalti ongelmia.

Hallituksessa tuskaillaan, että kesällä ei ole satanut muualle kuin opposition laariin.

Hallituksen on löydettävä budjettiriihessä viljelijöille riihikuivaa rahaa. Muuten karjanomistajat joutuvat raha- ja rehupulassaan tekemään lehmänkauppoja teurastamoiden kanssa.

Sote- ja satokato uhkaavat heittää vaaleissa kepun hallituksesta pellolle. Nykygallupeilla kepulla on kärkikaksikon takana orpo olo, mutta Orpolla kokoomuksen ja Rinteellä demareiden johdossa näyttää olevan veljiä ja siskoja joka suunnassa.

Sääliksi käyvät viljelijöiden lisäksi korkeasti koulutetut säätieteilijät.

Ennusteita on ilmaiseksi ja maksullisesti tarjolla joka tuutista, mutta palveluissa on ollut – sanoisinko – pahasti ilmaa. Ennustetut sateet ja ukkoset eivät usein tulleet hyvän sään aikaan.

Loppus jo kesä, niin ei tarviis kuunnella radiosta Robinin Hula hula -vongutusta. Typerämpää sanoitusta suomalaiseen kesään saa etsiä – eikä silti löydä:

Sun lanteet pyörii hula hula, hula hula. Jo hipaisusta sulaa sulaa, sulaa sulaa. Ja lanteet iskee hula hula, hula hula.

Kirjoittaja on pakinoitsija jo kolmannessa polvessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .