Kolumni: Hemmetti, miten huono lääkäri

Potilas muistaa epäonnistuneen lääkäritapaamisen koko loppuelämänsä, kirjoittaa Suvi-Tuulia Nykänen.

Kihisen kiukusta sairaalan aulassa. Olen saanut lääkäriltä huonoja uutisia ja huonoa kohtelua. ”Voisi opetella puhumaan kohteliaammin potilailleen”, haukun lääkäriä mielessäni.

Hän oli kyllä hoitanut työnsä: todennut sairauden ja määrännyt siihen lääkkeet. Mutta se, miten kylmästi ja kiireisesti hän asiansa ilmaisi, tuntui pahalta ja loukkaavalta.

Olisin tarvinnut enemmän huomiota ja vuorovaikutusta.

Potilas muistaa epäonnistuneen lääkäritapaamisen koko loppuelämänsä. Tutkimusten mukaan potilaan ja lääkärin välinen vuorovaikutus vaikuttaa hoito-ohjeiden noudattamiseen – ja myös hoitotuloksiin.

Lääkärin ammatissa vuorovaikutus on kaikki kaikessa. Potilaan kanssa pitää osata keskustella, eikä asioita voi vain tyrkätä toisen eteen reseptillä tai asiakirjalla.

Siksi onkin käsittämätöntä, ettei lääkäreiden pääsykokeisiin kuulu psykologisia testejä tai edes haastattelua, jossa selvitettäisiin hakijan vuorovaikutustaitoja.

Ammattikoulussa koulutettavat lähihoitajat perataan kyllä kammalla, kuten myös ammattikorkeakoulusta valmistuvat sairaanhoitajat. Jopa historian yliopisto-opiskelijoiden vuorovaikutustaitoja selvitetään ennen opiskelemaan pääsemistä. Jos kokeiden pitäjät ja psykologit niin päättävät, hakijoiden voidaan katsoa olevan vuorovaikutustaitojensa takia sopimattomia alalle.

Lääkäriksi sen sijaan pyritään opettelemalla biologiaa ja kemiaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa, että opiskelijat valittaisiin tulevaisuudessa korkeakouluihin pelkkien ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. Olen lievästi sanottuna kauhuissani ajatuksesta.

Korkeakoulujen pitäisi ennemminkin panostaa pääsykokeisiin – ja ennen kaikkea niihin kuuluviin haastatteluihin ja soveltuvuuskokeisiin. Sillä tavalla aloille saadaan ammattilaisia, jotka ovat sekä kirjaviisaita että osaavia toimimaan ihmisten kanssa.

Se kun tuntuu olevan yhtä vaikeaa kuin oikean diagnoosin tekeminen.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.