Anna Dahlmanin kolumni: Huumori pitäisi saada opetussuunnitelmaan

Yle tekisi kulttuuriteon, jos Linnan juhlista olisi suomen- ja ruotsinkielisten selostusten lisäksi saatavilla koominen selostus, kirjoittaa Anna Dahlman.

Asuin parikymppisenä Englannissa. Asuntomme kylpyhuoneen lattian peitti matto, jonka alla asui homeinen ekosysteemi. Uudessa kulttuurissa oli kuitenkin kiinnostavampiakin asioita. Minuun teki vaikutuksen tapa, jolla huumori oli osa jokapäiväistä elämää.

Kaipaan yhä Englannista kunnon viinietikkasipsejä, maailman parasta tv:tä ja sitä, että niin kiskantädit, bussikuskit kuin satunnaiset ohikulkijatkin kevensivät kohtaamisiamme huumorilla. Vitsailu kuuluu siellä kaikkiin tilanteisiin. Myös niihin vakavampiin.

Suomeen palattuani tuntui hetken siltä, että olen muuttanut Nordic Noir -sarjaan, jossa ei tosin ollut kiinnostavia rikoksia tai henkilöhahmoja. Harmaata, hiljaista ja ankeaa oli senkin edestä.

Minulta kysytään usein, mille suomalaiset nauravat. En osaa vastata, sillä se on kuin kysyisi, minkälaista ruokaa suomalaiset syövät. Varmaan melko monenlaista. Musta huumori suututtaa monia yhtä paljon kuin minua se nykytrendi, että kaikkialle tungetaan korianteria – joka maistuu Fairyn ja myrkyn sekoitukselta. Osa ihmisistä tykkää korianterista, eikä kaikkia naurata, kun vakavista asioista lasketaan leikkiä.

On helpompi vastata siihen, mille suomalaiset eivät ainakaan naura tarpeeksi. Suomessa ei nähdä, kuinka paljon huumori keventäisi hiljaisia hissimatkoja, mummon hautajaisia tai omaa suuttumusta eri tavalla ajattelevista netin möyhöttäjistä.

Ajatelkaa vaikka Linnan juhlia, noin 2 000 ihmisen haudanvakavaa kättelyohjelmaa. Yle tekisi kulttuuriteon, jos suomen- ja ruotsinkielisen selostuksen lisäksi saatavilla olisi koominen selostus: Joonas Nordman ja Pirjo Heikkilä voisivat spiikata vieraat sisään.

Nauru muun muassa polttaa kaloreita ja vähentää stressiä. Meillä on pitkät totisuuden perinteet ja sananlaskuja siitä, kuinka huonosti tyhjännaurajille käy. Pipoa voisi löysätä ja päästää huumorin osaksi arkea. Se olisi kansanterveydellisesti tärkeää.

Tietenkään kaikki eivät ole humoristeja. On kamalaa, kun talousosaston Jeppe kertoo huonon vitsin väärässä paikassa, mutta jostain se on aloitettava. On tässä maassa tehty ihmeellisempiäkin yhteiskunnallisia muutoksia.

Huumori tulisikin ottaa osaksi opetussuunnitelmaa. Noin viikon uutisten käsikirjoitustiimi voisi aloittaa johdannolla yhteiskuntaoppiin. Varmaan tietokin menisi silloin paremmin perille.

Elämänlaadullisena vinkkinä suosittelen myös itselle nauramisen ottamista päivittäiseksi rutiiniksi. Ilman itselleen nauramista elämä tuntuu pitkältä, vaikka se oikeasti jääkin lyhyemmäksi.

Kolumnisti on käsikirjoittaja ja ohjaaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina

Kolumni: Vietettiin perinteisin menoin

"Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

"Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä", sanoo laukaalainen Katja Leppänen – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja tässä on syy

Opettajaksi pääsemisen kriteerinä "ruumiillinen sopusuhtaisuus" – Jyväskylässä järjestettiin pääsykokeita jo vuonna 1863

"Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun

Itä-Karjalan vankileireistä tehdään Venäjällä politiikkaa tosiasioista piittaamatta – Mutta eivät suomalaisetkaan näe koko kuvaa, sanoo tutkija

Kolumni: Koirat söivät sammalsyöjät, linnut popsivat mansikat, eivätkä tomaattini kelpaa kenellekään – kadehdin teitä pihaihmiset

"Ympäristö piti varmaan hulluna, mutta itse olin salaa onnellinen" – Anette Huila, 47, sairastui ensin vakavasti ja sai sitten potkut, mutta nyt hän on lähempänä unelmaelämäänsä kuin koskaan

Kolumni: Vanha normaali, uusi normaali vai oma maali?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.