Kolumni: Innovaatiot vaativat innostusta

Jos keskityt kontrolloimaan ihmisiä, saat tasapaksua käskyjen toteuttamista, kirjoittaa Frank Martela.

Innostuneet työntekijät tekevät parempaa tulosta kuin innostumattomat. Kreikkalaisessa pikaruokaketjussa työn imu eli innostus ja tekemisen draivi ennusti noin 50 euroa parempaa päiväkohtaista tulosta per työntekijä.

Suomessa Jari Hakanen osoitti, että työn imua päivittäin kokevat hammaslääkärit tekivät saman työajan puitteissa enemmän ja vaativampia operaatioita ja ansaitsivat kuukaudessa noin 800 euroa enemmän kuin työhönsä leipääntyneet kollegansa. Tämä tarkoittaa noin 10 000 euron palkkaeroa vuodessa, vaikka työaika olisi sama.

Työn imun ja tekemisen draivin merkitys korostuu erityisesti vaativissa asiantuntijatehtävissä, asiakaspalvelutehtävissä ja luovaa panosta vaativissa töissä. Eli juuri sellaisessa työssä, jota tulevaisuudessa yhä useampi meistä tekee, kun rutiinityöt automatisoidaan.

Johda ihmistä, älä konetta

Liian moni johtaa ihmisiä kuin koneita. Kuvittelee että työntekijästä tulee tulosta ulos tasaisena pötkönä 7,25 tuntia päivässä ja johtajan tehtävä on vain kontrolloida prosessin kohdistumista oikeaan suuntaan.

Oikeassa elämässä ihmisten tuottavuudessa on valtavia eroja yhdenkin työpäivänkin sisällä. Vireystilaan vaikuttaa kellonaika, työtila, ympäröivät ihmiset ja se, kuinka omakseen työntekijät kokevat työpaikkansa päämäärät.

Itselleni ehdottomasti tuottavinta aikaa ovat aamupäivät jossakin valoisassa kahvilassa. Jos minut pakotettaisiin tulemaan toimistolle joka aamu kello kahdeksan, sekä tuottavuuteni että työmotivaationi surkastuisivat. Saisin vähemmän aikaan ja olisin tyytymätön. Kaikki häviäisivät – vain johtajan illuusio kontrollista lisääntyisi. Onneksi esimieheni ovat aina ymmärtäneet olla puuttumatta tekemisiini. Näin olen pystynyt tarjoamaan heille paremmat tulokset.

Muuttuvilla markkinoilla perinteinen johtaminen ei ole valtti

Viesti sinulle johtaja: Tärkein tehtäväsi ei ole miettiä, miten ihmisiä kontrolloidaan vaan miten saadaan heidät innostumaan. Jos keskityt kontrolloimaan ihmisiä, saat tasapaksua käskyjen toteuttamista. Vaikka Neuvostoliittoon pystyttiinkin myymään bulkkia, ei vapailla ja muuttuvilla markkinoilla pärjää tekemällä asiat­ niin kuin ne on aina tehty. Innovaatiot vaativat innostusta ja innostus vaatii mahdollisuutta toteuttaa itseään.

Uuden ajan johtajana ei pärjää itseään­ korostava käskyttäjä. Tärkeämpää on olla nöyrä ja kannustava. On kirkastettava yhteinen suunta ja rakennettava välttämättömät rakenteet, jotta kaikilla olisi mahdollisuus palvella yhteistä tavoitetta. Mutta sen jälkeen on osattava astua syrjään. On uskallettava päästää irti ja antaa ihmisille tilaa tehdä työnsä hyvin.

Frank Martela pyrki filosofiksi mutta päätyi hyvän elämän tutkijaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.