Kolumni: Itsenäinen opiskelu tarkoittaa opetuksen puutetta

Ammatillisessa koulutuksessa opetus on siirretty harjoittelupaikkojen vastuulle, kirjoittaa Terhi Säynäjärvi.

Istun tuoliin ja nautin kokeneen parturi-kampaajan käsittelystä. Kaupan päälle saan häneltä raportin koulutusleikkauksista, joihin hän on opiskelijoita ohjatessaan törmännyt.

Yrittäjä on huolissaan: harjoittelijoiden taidot ovat olemattomat entiseen verrattuna. Nyt useimpien kanssa pitää aloittaa perustaidoista, kuten saksien käsittelystä. Ohjaajan työmäärä paisuu valtavaksi, koska harjoittelijat tarvitsevat paljon tukea myös asiakaspalvelun ja työpaikan pelisääntöjen opetteluun.

Ei ole kyse siitä, että nuoret olisivat tumpelompia kuin ennen. Saksikömpelyys on suoraa seurausta lähiopetuksen eli koulussa tapahtuvan opetuksen vähentämisestä.

Hiusala ei ole yksin. Nykyinen hallitus on leikannut ammatillisesta koulutuksesta 200 miljoonaa euroa. Leikkaajat ovat pitäneet suurta ääntä siitä, että nyt uudistetaan: painotetaan enemmän itsenäistä opiskelua ja työpaikoilla oppimista.

Kuulostaa teoriassa mukavalta, mutta jos käytäntö on sitä, että parturi-kampaajaopiskelija ei harjoitteluun tullessaan osaa käyttää kunnolla saksia, ollaan hakoteillä. Eihän pienyrittäjillä ole varaa ottaa opiskelijoita vierihoitoon.

Huono harjoittelukokemus ei tee hyvää opiskelulle. Kaikkein tyhmintä on, jos opinnot keskeytetään sen takia, että huono kierre on alkanut perusasioista. Ammatillisen koulutuksen aloittavat nuoret ovat vasta 16-vuotiaita. Monet tarvitsevat siinä vaiheessa paljon kohtaamisia, tsemppiä ja kannustusta. Suurin osa ei ole valmis itsenäiseen ja yksinäiseen verkko-opiskeluun.

Vahvat tietysti pärjäävät aina, oli systeemi millainen tahansa.

Lähdin kampaajalta ja mietin lukuja. Koulutuksen leikkausmiljoonat tuntuvat turhauttavilta, kun muistaa, että valtio on tähän mennessä menettänyt esimerkiksi Talvivaaran konkurssissa noin 320 miljoonaa euroa. Konkurssiyhtiön jatkajaa Terrafamea on pääomitettu 491 miljoonalla eurolla. Nämä rahat riittävät kenties kesään asti.

Terhi Säynäjärvi on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.