Kolumni: Itsensä kannattaa innostuttaa vaikka väkisin

Ilman myönteisyysharhaa emme olisi laskeutuneet puusta tai aloittaneet kahdella jalalla kävelemistä, kirjoittaa Terhi Nevalainen.

Olen hurahtanut elämässäni monta kertaa, enkä kadu ensimmäistäkään.

Viimeksi olen hurahtanut Mika Waltariin. En tiedä, kuinka selviän elämässäni eteenpäin, kun Mikael Hakim on loppu.

Luultavasti joogaamalla, sillä epäilen vakavasti, että olen seuraavaksi hurahtamassa siihen.

Uusi matto on jo ostettu, jokainen väliin jäänyt joogatunti kismittää kohtuuttomasti ja lyhyt joogaflow on vakiintumassa jokailtaiseksi ja -aamuiseksi rutiiniksi. Vieraasta kaupungista tarkastan ensimmäisenä joogatarjonnan, tai ainakin heti seuraavaksi juoksureittien tarkastamisen jälkeen.

Kyllä, sieltä se on tulollaan, hurahdus.

Tutkijat väittävät, että lievästi masentunut ihminen arvioi itseään ja ympäristöään realistisemmin kuin terve.

Väite on lohduton. Sehän tarkoittaa, että jo normaalina pidetty mielentila on jonkinasteista epärealistisen onnen ja katteettoman optimismin hyyräkkää. Silti juuri masentuneet ovat ne, joita yritetään auttaa irti mielentilastaan.

Puhutaan myönteisyysharhasta, siitä että useimmilla meistä on taipumus nähdä itsensä ja lähiympäristönsä todellisuutta paremmassa valossa. Yliarvioida omat kyvyt ja myönteiset ominaisuudet, suhtautua toiveikkaasti tulevaisuuteen.

Ilman tätä harhaa ei kukaan luultavasti viitsisi yrittää yhtään mitään, eivät edes esivanhempamme puusta laskeutumista ja kahdella jalalla kävelemistä.

Innostunut ihminen on ihana. Sellainen tartuttaa myös muihin oman katteettoman ja epärealistisen toiveikkuutensa.

Itsensä kannattaa yrittää innostuttaa vaikka väkisin. Antaa itselleen tilaa, unohtaa kriittinen katse, mennä vain ja hypätä. Hurahtaa vaikka vain pieneen ja arkiseen asiaan, kuten harrastukseen, kirjailijaan, musiikkiin. Tai isoon. Ajatukseen, ihmiseen, elämään.

Hurahtaminen on hyväksi. Innostus on tervettä niin kauan kun se ei tarkoita toisten ihmisten alentamista oman asian eduksi.

Jos hurahtaminen tuntuu pelottavalta, lohdutan: kyllä arjen murheet pysyvät tallessa vaikka olisivatkin välillä poissa mielestä.

Ja jos eivät pysy, sen parempi.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.