Kolumni: Jäämme jatkuvasti enemmän jälkeen

Olemmeko valmiita elämään epävarmuudessa, kysyy Perttu Häkkinen.

Tähtitieteilijä Fred Hoyle kirjoitti 1960-luvulla esseen Tulevaisuuden kaavailuja. Sen sanoma on kuin tästä päivästä. ”Pääsyy siihen, että mitättömyyk­sien alle jääviä todellisia probleemeja ei vakavasti harkita, on nähdäkseni niiden tavattomassa vaikeudessa”, Hoyle kirjoittaa.

Hoylen huolena oli se, että ihmiskunnan todelliset kohtalonkysymykset jäävät ratkaisematta, koska tiedemiehet ja poliitikot tarttuvat helppoihin kysymyksiin vaikeiden sijaan.

Huoli ei ole sittemmin kaikonnut mihinkään maailman ja sen ongelmien muuttuessa yhä monimutkaisemmiksi.

Ongelma on itse asiassa demokratisoitunut.

Vielä 1800-luvulla tavallisen suomalaisen elinpiiri ei välttämättä ulottunut juuri omaa pihapiiriä pidemmälle. Toisin on nykyisin, jolloin olemme vielä huonommin suojassa globaaleilta ongelmilta.

Uskoakseni ihmisellä on jonkinlainen perustavanlaatuinen (sisäsyntyinen tai opittu) tarve ymmärtää ympäröivää todellisuutta ja jäsentää sitä ajatuksillaan. Hallinnointiin tarvitaan päättelyä ja päättelyyn työkaluja: käsitteitä.

Ilmiöiden hallinnointi luo turvaa, se pyrkii muuttamaan kaoottisen ärsyketulvan eheäksi maailmankatsomukseksi.

Maailmankatsomus koostuu mielipiteistä, jotka vuorostaan muokkaavat maailmaa. Ne kiinnittävät meidät todellisuuteen ja muihin ihmisiin.

Mielipiteestä onkin tullut eräänlainen käyntikortti, sosiaalinen väline, jolla haetaan liittolaisia.

Mielipiteisiin ja niitä edeltävään päättelyyn liittyy kuitenkin ansoja. Eräs yleinen virhe kytkeytyy induktiiviseen päättelyyn, jossa edetään yksittäisistä havainnoista yleistyksiin. ”Jokainen terroristi on muslimi.” ”Jokainen valkoinen mies on etuoikeutettu.”

Kuulostaako tutulta?

Nykyinen maailmantilanne on tiedollisesti mahdoton hallittava: sen kausaaliketjut ovat liian pitkiä ja monisyisiä prosessoitaviksi. Monimutkaisten vaikutussuhteiden myriadit taas, Hoylea lainatakseni, ”turhauttavat ja ärsyttävät”. Siksi turvaudumme yksinkertaistuksiin.

Mutta onko meillä vaihtoehtoja? Olemmeko valmiita elämään epävarmuudessa ja pohtimaan asioita avoimesti vai haemmeko turvaa ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta?

Halajammeko tietoa vai suojatulta omille päähänpinttymillemme?

”Mielipiteet ja mielentilat ovat tärkein ympäristötekijä ihmisen maailmassa”, Hoyle toteaa ja jatkaa: ”Äkillinen nousu primitiivisyydestä ulkonaiseen ja tekniseen hienostuneisuuteen on jättänyt sisäisen kehityksemme pahasti jälkeensä.”

Huonoja uutisia, Fred. Olemme tänään vielä enemmän jäljessä.

Kolumnisti on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kolumni: Kun suutun, olen leppoisa ja rento

Somen muutos ei olekaan ollut niin dramaattista kuin usein kuvitellaan – sosiaaliseen mediaan liittyy paljon harhakäsityksiä

Onko suuronnettomuus tärkeämpi kuin hauska koiravideo? Nykyisessä mediamaailmassa lukijan on vaikea tunnistaa, mikä on oleellista tai totta, sanoo tiedetoimittaja Tiina Raevaara

Mikko Martikainen otettiin analysoimaan Sotshin olympialaisten lumetusjärjestelmiä ja niin hänestä tuli maailmankuulu "lumikuiskaaja"

Kuka hakee lohtua tuomiokirkosta? Tuomio-alkuiset yhdyssanat ovat 1600-luvulla tehty käännösvirhe, mutta tarvitaan ihme ennen kuin kirkko saa ne uudistettua

Kolumni: Koululiikunnassa kyllä juostiin, mutta ei siellä opetettu juoksemaan

"Huora!", "painu takaisin keittiöön!" – MereKat eli Kati Haapanen on huipputason e-urheilija, mutta pelimaailmassa sekään ei riitä, jos on nainen

"Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen

Mitä uskaltaa ostaa? – Kuluttajan on vaikeaa erottaa oikeasti vastuullinen tuote katteettomista myyntipuheista

"Ensimmäisenä vuonna näyttämöllä ei saanut edes puhua" – Pietarilainen näyttelijäkoulu on kova maailma, mutta Maksim Pavlenko ja Henna Haverinen löysivät sieltä rakkauden

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.