Kolumni: Kaipaan levotonta seksipuhetta

Ei ihme, että lapsia syntyy 1800-luvun nälkävuosien tahtiin, kirjoittaa Heikki Kärki.

Oli harmaa ja kolea kevätaamu. Koulun pelikentän laidalla kolmekymppinen, tuulipukuihin pukeutunut pariskunta seuraili vieressäni jälkikasvunsa piiperrystä.

– Oijoi kun selkää jomottaa, voihkaisi mies.

Naisen kasvoille kohosi ilkikurinen virne. Hän töytäisi miestä kevyesti kyynärpäällä kylkeen ja sanoi häpeilemättömän kovaan ääneen:

– Oma vika. Mitäs otit nuoren vaimon, joka antaa sinulle öisin sängyssä liian kovaa kyytiä.

Kumpaakin nauratti. Keskustelu oli minusta niin hauska, että kerroin siitä kavereilleni.

Yhden mielestä nainen sortui turhaan itsekorostukseen, toisen mukaan pariskunta ”haiskahtaa junteilta”.

Seuraavana päivänä sähköpostiini kilahti tiedote. Siinä kerrottiin, että yli puolet parisuhteessa elävistä suomalaisista saa vähemmän seksiä kuin haluaisi. Yksi merkittävimmistä syistä on epäonnistunut viestintä kumppanien välillä.

Elämme sekä yli- että aliseksuaalisessa yhteiskunnassa. Mainokset, tv-ohjelmat ja uutissivustot pursuavat tissejä, perseitä ja paljasta pintaa. Sosiaalisen median seuratuimmat henkilöt ovat vähäpukeisia nuoria naisia, jotka joutuvat siivoamaan profiilejaan kiusallisen himokkaista viesteistä.

Samaan aikaan emme osaa ottaa oman kumppanin kanssa puheeksi sitä, että tekisi mieli seksiä. Jos joku rohkaistuu flirttailemaan julkisesti, hän ”haiskahtaa juntilta”.

Ei ihme, että lapsia syntyy 1800-luvun nälkävuosien tahtiin.

Viime aikoina on uutisoitu nuorison seksipositiivisesta kulttuurista. Siinä seksistä puhutaan suoraan ja rennosti. Seksiin suhtaudutaan arkisena nautinnon lähteenä, ilman esimerkiksi pidättyväisyyteen liittyviä ”sääntöjä”.

Meitä konservatiivisia ukkeleita sellainen tietysti kauhistuttaa. Pelkään muun muassa sitä, että seksipositiivisuus tekee intiimistä liian julkista. Pelkään, että jos seksistä viedään salamyhkäisyys, menetetään samalla jotain sen riemuista.

Mutta kun katson ympärilleni pelikentän laidalla, en ole enää asiasta niin varma.

Koleassa kevätaamussa värjöttelee kymmeniä aikuisia, mutta heistä vain kaksi näyttää iloiselta. Ne, jotka puhuivat hetki sitten seksistä.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.