Kolumni: Kaistapäisten mielipiteiden takaa löytyi fiksu ihminen

Muutama vuosi sitten kollegani kävi haastattelemassa poliitikkoa, joka tiedettiin julkisuudessa räväkäksi kannanottajaksi. Sen verran räväkäksi, että sekä rikosoikeuden että hyvän maun, kohtuullisuuden ja totuudessa pysymisen rajat ylittyivät pahoin.

Kun kollegani palasi haastattelusta, hän oli haltioissaan: haastateltava oli ollut todellinen herrasmies, hillitty, fiksu ja karismaattinen.

En ole varma, onko kollegani vieläkään onnistunut rakentamaan selvää kuvaa siitä, kuuluuko haastateltava lintuihin vai kaloihin. Sisäisen ristiriidan täytyy olla repivä.

Kollegani teki yleisen virheen: oletamme, että kaistapäisten mielipiteiden taustalla on jotenkin irvokkaasti kaistapäinen ihminen. Näin ei useimmiten ole, mistä seuraa toinen virhepäätelmä: kaistapäisetkin mielipiteet otetaan vakavasti, jos niiden esittäjäksi paljastuu suht koht siivo ihminen.

Kaistapäisyys ei ole ihmisen vaan mielipiteen ominaisuus. Mielipiteiden kanssa ei synnytä, niitä muodostetaan. Ehjän ja kestävän mielipiteen rakentaminen on kovaa ja pitkäjänteistä työtä.

Tässä meillä yritetään oikoa liikaa. Suomessa mielipiteet ja ihmiset samaistuvat. Meillä mielipiteen kyseenalaistaminen on ihmisen kyseenalaistamista. Mielipiteiden ja ihmisten välillä on myös erikoinen takaisinkytkentä: ihmisen arvovalta siirtyy kritiikittä mielipiteen arvovallaksi, mielipiteen hyvyys luetaan ihmisen hyvyydeksi.

Seurauksena on impotenttia julkista keskustelua ja hämmennystä siitä, mitä pitäisi pitää hyvänä ihmisenä.

Emme voi selittää omasta mielestämme hankalia mielipiteitä sillä, että niiden esittäjä on kaistapää. Todellisia kaistapäitä on harvassa, jos ollenkaan.

Kaistapäisyysharhasta luopuminen on vapauttavaa mutta myös vaativaa. Meidän on oltava itse jostakin jotakin mieltä, muodostettava mielipiteitä ja siedettävä epävarmuutta isoissa kysymyksissä, annettava mahdollisuus olla väärässä.

Saamme sitten itsekin olla vapaammin väärässä.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .