Kolumni: Kerrankin hyödyllisiä sovelluksia puhelimeen

Rappukäytäväpäivystin auttaisi väistämään naapurit, kirjoittaa Markku Paretskoi.

Älypuhelimiin on saatavana satoja erilaisia sovelluksia. Lähes kaikille niille on yhteistä se, että ne ovat keskivertokansalaiselle täysin yhdentekeviä.

Miksi ihmeessä kännyköihin ei ole tehty ohjelmia, joita aivan tavalliset suomalaiset arkielämässään ihan oikeasti tarvitsisivat?

Otan muutaman esimerkin:

Rappukäytäväpäivystin: Ohjelma seuraa reaaliajassa, onko joku rappukäytävässä tai menossa hissiin. Voit ajoittaa omat kulkusi siten, ettet törmää naapureihin. Suurin osa kerrostaloissa asuvista suomalaisista hankkisi tämän ohjelman.

Premium-autohälytin: Autorekisterikeskuksen ajoneuvo- ja osoitetietoihin perustuva ohjelma, joka hälyttää heti, jos joku naapurustosta ostaa kalliimman auton kuin sinulla on. Ehdoton pakkohankinta peruskateille suomalaisille.

Keräysvaroitin: Vertaisohjelma, joka perustuu käyttäjien syöttämiin varoitustietoihin erilaisista yhteisvastuupainostuksista. Sovelluksen avulla voit kiertää työpaikkasi osastosihteerin 50-vuotislahjaa keräävään puuhapeten, rautatieaseman nurkalla vaanivat feissarit ja kotikulmiesi syystempausvärvärit.

Suomalaisten mökötysturvaaja: Nerokas pikkuohjelma, joka seuraa kameran ja liiketunnistimen avulla ympäristöäsi. Ohjelma varoittaa heti, jos joku on tulossa sinua kohti. Tulijahan saattaa vaikka yrittää tulla juttelemaan kanssasi!

Sukulaistutka: Henkilö- ja paikannustietoihin perustuva ohjelma, jonka avulla voit välttää monta piinallista tilannetta. Ohjelma varoittaa 110 desibelin hälytysäänellä, jos joku sukulainen liikkuu kanssasi samassa kaupunginosassa.

Smalltalk-kuiskaaja: Näppärä satunnaisgeneraattoriin perustuva ohjelma, joka arpoo mediavirrasta mielenkiintoisia anekdootteja. Ohjelma syöttää ne pieneen korvakuulokkeeseesi lyhyinä, iskevään muotoon puettuina puheenparsina, jotka voit toistaa erilaisissa kissanristiäisissä tapaamillesi ihmisille. Aihealueina muun muassa urheilu, vuodentulo, uutuuskirjat, sisäpolitiikka, tv-ohjelmat ja asioiden yleinen päivittely. Saat hyvän seuramiehen maineen.

Muuttovaroitin: Sovellus seuraa automaattisesti tuttavapiirisi some-päivityksiä, osoitetietojen ja kiinteistörekisterin muutoksia sekä asuntojen myynti-ilmoituksia. Ohjelman algoritmit hälyttävät heti, jos joku tuttavistasi on muuttamassa. Osaat sitten järjestää pahan noidannuolen, yllättävän matkan tai muun menon jo hyvissä ajoin ennen kuin sinua pyydetään muuttotalkoisiin.

Kolumnisti on toimittaja ja käsikirjoittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.