Kolumni: Keskustelu ilman ajattelua on tyhjänpäiväistä

Kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita, kirjoittaa Teppo Koskinen.

Tarvitsemmeko lisää keskustelua? Ehkä tarvitsisimme lisää ajattelua?

Keskustelun lisäämisestä on tullut vakiovastaus, kun yhteiskunnassa, naapurustossa, perheessä tai oman pään sisällä tulee vastakkainasettelua.

Mutta eihän keskustelu riitä. Sitä ajatusta tuttavanikin kai tapaili noilla alussa siteeratuilla kysymyksillään, jotka hän muotoili Facebookiin.

En tiedä, millaisesta toivosta tai epätoivosta kysymykset nousivat.

Mutta sen tiedän, ettei tuttavani ollut ensimmäinen joka huomasi jotakin mätää ajatuksessa, että tarvitsemme lisää keskustelua.

Ajatus on mennyt pari vuosisataa suurin piirtein niin, että kun kaikki ovat saaneet sanoa mielipiteensä, niistä muodostuu vähitellen oikea mielipide. Näin ääripäät lähentyvät toisiaan ja katoavat. Rauha ja harmonia ympäröi meidät.

Tämä on eri asia kuin se, että kipeistä asioista pitää voida puhua niiden oikeilla nimillä. Tietysti pitää.

Mutta kun esitetään mielipiteitä, on kuviteltu ajatusten vapaata markkinapaikkaa, jossa parhaat mielipiteet selviävät jatkoon.

Ei se niin mene: kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita, kaikki eivät pyyteettömästi anna omaa mielipidettään yhteisesti parannettavaksi.

Ihmiset ovat ihmisiä keskustelussakin. Jotkut haluavat vaientaa muut, jotkut valehtelevat saadakseen valtaa. Keskustelua ei aina käytetä totuuden etsimiseen. Mikä se totuus missäkin asiassa olisi? Eduskunnassakin etsitään usein kompromissia, ei lopullista totuutta.

Ja sitten se perusvika: ei mikään mielipide parane itsestään, tuosta vain. Mielipiteet muuttuvat paremmiksi, jos niitä ajatellaan. Jonkun on ajateltava.

Tarinan opetus on, että keskustelu ilman ajattelua on tyhjänpäiväistä. Mielipiteet eivät muutu tai parane sillä, että jokainen hokee omaansa.

Ei keskustelukaan turhaa ole. Se antaa aineksia muuttaa ja hioa ajattelua. Sellaista ajattelua voi sitten vuorostaan tarjota keskusteluun.

Välissä täytyy kuitenkin ajatella.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.