Kolumni: Kielin mielin ja mielin kielin

Ensimmäinen kotimainen alkaa olla monelle suomalaiselle toinen vieras kieli, kirjoittaa Pertti Ruohonen.

Lukija on ärtynyt. Purkautuu pahalla mielellä ja kärkevällä kielellä. Ei kohdistu minuun vaan suomeen. Nimenomaan pienellä kirjaimella.

Puhelimella lähestyvä pyytää anteeksi noitumistaan. Kevennän, että noituminenhan on osa pääsiäistä.

Yhteydenottajan katse on huomenna 9.4. vietettävässä suomen kielen päivässä. Hän liputtaa sen puolesta, että Suomessa liput laskettaisiin puolitankoon, koska kieli on kurjistunut.

Soittajan mukaan suomen kielen isä, piispa Mikael Agricolakin tuonpuoleisessa osoittaa mieltään, miten kansa käyttää kieltään.

Yritän sanoa, että tuskin Agricolan omakaan koukerokieli 1500-luvulla selvisi ihan kertaluvulla.

Puhelu pakottaa miettimään, onko kielemme kuoleman kielissä.

Aleksis Kiven hulluuden partaalle Seitsemän veljeksen lyttäyksellään aikanaan ajanut professori ym. A. Ahlqvist-Oksanen muistetaan myös Suomen valta -runonsa alkulauseista:

Nouse, riennä Suomen kieli, korkealle kaikumaan! Suomen kieli, Suomen mieli, niiss’ on suoja Suomenmaan; Yksi mieli, yksi kieli, Väinön kansan soinnuttaa.

Eipä ole ihan niin mennyt.

Ensimmäinen kotimainen alkaa olla monelle kansainvälistyneelle suomalaiselle toinen vieras kieli.

Suullisessa niinku ilmaisussa tv ja niinku radio on täynnä niinku asiantuntijoita, jotka niinku yrittää avata niinku asioita. Ihan niinku tohtoritasolta asti.

Markkinamaailmassa monille johtajille vain numerot puhuvat selvää kieltä. Karuista luvuista juostaan kohti kannattavia kieli vyön alla.

Uusavuttomuus luku- ja kirjoitustaidoissa on ankeaa arkea. Some-maailma tulvii sopimatonta kielenkäyttöä ja -näyttöä. Välillä niin syvää, että vie kielen mennessään.

Kännykkäviesteissä sanat ja ajatukset hästägöityvät epäselviksi.

Kuinka saan sen sanotuksi, kun ei riitä ruutuun ruksi, piruili Juice Leskinen kappaleessaan I Love You.

Mediassa näkee ja kuulee vanha-avuttomia uutisia: Poliisi suoritti pidätyksen epäiltyjen mieshenkilöiden osalta. Siis(titty): Poliisi pidätti epäillyt miehet.

Tai: Moni joutuu käymään Helsingissä töissä Järvenpäästä käsin.

Helpottas, jos joku neuvos ne kulkuneuvoihin.

Kieliopin on moni käsittänyt väärin: liukaskielinen lipoja luulee, että parempi paikka (t)yöelämässä on vain kielen mitan päässä.

Tuhti tukku ympäripyöreitä lauseita suoltavia ei tajua, että kieli keskellä suuta ei ihminen mitään maailmassa muuta.

Entäs ne paskanjauhajat, jotka jatkuvasti kielivät jotakin josta kusta? Kieltää pitäisi kieliminen, pistää kieli kuriin.

Lopuksi kolme pointtia: Kieletön kansa on mieletön. Kieli ei saa (k)uivahtaa. Kielikukkasia sille, joka pitää kielipäänsä!

Kirjoittaja on pakinoitsija jo kolmannessa polvessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.