Kolumni: Kilparadoilla juoksun mestarin ja harrastelijan tunnelmat ovat samanlaiset

Välillä tulee päiviä, jolloin miettii, että ammatinvalinta osui nappiin.

Näin kävi viimeksi, kun haastattelin ultrajuoksija Henri Ansiota. Haastattelu julkaistaan Sunnuntaisuomalaisessa tänään.

Mikä etuoikeus: päästä puhumaan omaa sydäntä lähellä olevasta aiheesta sellaisen ihmisen kanssa, joka tietää siitä miltei kaiken. Mennä vain soittelemaan idolinsa ovikelloa, että terve, tulin haastattelemaan.

Paitsi ettei tarvinnut edes sitä ovikelloa soittaa – haastateltava pyrähti ohitseni sellaista vauhtia, ettei ollut riskiä erehtyä miehestä.

Hienointa ja merkityksellisintä Ansion tapaamisessa oli tajuta se, että juokseminen on samanlaista kaikilla tasoilla.

Olen itse juossut seitsemän (hidasta) maratonia ja pari muuta kisaa – tai ”lappujuoksua”, kuten harrastajilla on tapana sanoa. Ansio kisaa huhtikuusta lokakuulle miltei joka viikko, ja hän on ultra- ja polkujuoksijana maailman huipulla.

Ennen jokaista juoksutapahtumaa olen kauhusta kankeana useamman viikon. Viimeisellä viikolla olen niin hermona, että kaikki hihityttää.

Miltei joka kerta jossakin vaiheessa juoksua mietin, että nyt minä muuten otan ja kuolen. En selviä maaliin.

On myös ihan sama, juokseeko maratonin, kympin vai vitosen – kaksi viimeistä kilometriä ovat aina yhtä vaikeat.

Oli huikeata kuulla, että huippujuoksijan tunnetilat ovat aivan samanlaiset. Myös Ansio kertoi jännittävänsä jokaista kisaa, eikä ainoastaan niitä; myös kovat vauhtiharjoitukset hermostuttavat etukäteen.

Ja, kuten Ansio sanoi: Jännitys on tarpeen, muuten ei ole oikeaa tunnelmaa. Jos ei hermostuta, ei tule tuloksiakaan. Maaliin pääsy ei tunnu taivaalta, jos ei ole ensin rämpinyt läpi kiirastulen.

Sehän se on pitkänmatkanjuoksun suola: itsensä voittaminen. Jalat kirkuvat, että ei metriäkään, keho sanoo kuolevansa. Mutta jos pää kestää ja sydän käskee, jalat kyllä seuraavat – maaliin asti.

Ne ovat kokemuksia, joiden vuoksi kannattaa elää.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen tuottaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .