Kolumni: Kirja ei ole vain hyllyssä pölyttyvää paperia

Nuorista tuli hyvä mieli: kirjat ja lukemine kiinnostavat yhä, kirjoittaa Mia Rouvinen.

Ensilumi saapui Helsinkiin viime viikolla Kirjamessujen avajaispäivänä. Loikin taksista Messukeskukseen ohi koululaisryhmien ja mietin, miten oiva mahdollisuus messut ovat kouluille. Kirjoja, kirjailijoita ja puhetta kirjallisuudesta. Keino näyttää, että paperille painetut sanat ovat elävää kulttuuria.

Tänä vuonna paikalle oli kutsuttu Suomi 100 -hengessä tuhansia yhdeksäsluokkalaisia, mutta samanlaisia kädenojennuksia soisi näkevän muinakin vuosina jo yleissivistyksen takia. Ja ovathan nuoret myös tulevaisuuden kirjanostajia ja messukävijöitä.

Ne nuoret, joita ohimennen näin, suorittivat jotain heille annettua koulutehtävää innostuneina keskustellen. Tuli hyvä mieli: kirjat ja lukeminen kiinnostavat yhä.

Olin nuorena lukutoukka ja kirjaston vakioasiakas. Agatha Christietä, Jane Austenia – rikoksia, historiaa ja romantiikkaa. Mukaansa tempaavia tarinoita verrattuna koulussa tahkottuun Minna Canthin Papin perheeseen.

Iän myötä vastaan on tullut eri tavoilla hyvää lukemista, mutta tunnustan olevani yhä helpon kirjallisuuden ystävä. Karl Ove Knausgård saa pitää Taisteluni-sarjansa. Parin kaverini tuskailusta päätellen jaksan tarttua siihen ehkä eläkeellä.

Joitakuita asenteeni ärsyttää: onhan kirjallisuus jotakin suurta ja jaloa, sen kuuluu olla vaikeaakin. Minusta se voi olla häpeilemättä myös viihdettä ja todellisuuspakoa.

Kun lukeminen vie mukanaan, on helpompi laventaa lukemistaan myös klassikoihin ja yhteiskunnalliseen kirjallisuuteen.

Ostan kirjoja, vaikka lähistölläni on kirjasto ja kirjahyllyni pursuaa. Rakastan uuden kirjan tuoksua ja sivujen tuntumaa sormieni alla.

Kun silmäilen hyllyni selkämyksiä, näen palan historiaani. Tuota sarjaa luin aluetoimittajana, tuon ostin sille Kyproksen-matkalle, tuo kosketti pitkään.

Kirja on hyvä lahja itselle ja toiselle. Se antaa syyn omaan aikaan ja vie ehkä uusiin paikkoihin. Ehkä moni muukin ajattelee niin. Ainakin Kirjamessuilla kirjoja myytiin enemmän kuin moneen vuoteen.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Kuka hakee lohtua tuomiokirkosta? Tuomio-alkuiset yhdyssanat ovat 1600-luvulla tehty käännösvirhe, mutta tarvitaan ihme ennen kuin kirkko saa ne uudistettua

Kolumni: Koululiikunnassa kyllä juostiin, mutta ei siellä opetettu juoksemaan

"Huora!", "painu takaisin keittiöön!" – MereKat eli Kati Haapanen on huipputason e-urheilija, mutta pelimaailmassa sekään ei riitä, jos on nainen

"Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen

Mitä uskaltaa ostaa? – Kuluttajan on vaikeaa erottaa oikeasti vastuullinen tuote katteettomista myyntipuheista

"Ensimmäisenä vuonna näyttämöllä ei saanut edes puhua" – Pietarilainen näyttelijäkoulu on kova maailma, mutta Maksim Pavlenko ja Henna Haverinen löysivät sieltä rakkauden

Kolumni: Neljä tähteä kahdessa viikossa, ja minkä tähden?

Terrorismintutkija: "Suomeen on kehittymässä ilmapiiri, joka mahdollistaa poliittisen väkivallan" – Sosiaalisen median keskustelut voivat toimia yhtenä yllykkeenä

Kolumni: Kun menen kylään, haluan nähdä leivänmuruja ja sormenjälkiä

Iran ja Yhdysvallat ovat matkalla kohti vakavaa konfliktia – Miksi?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.