Kolumni: Kun oma yhteisö ei enää siedä

Ahon kommentit eivät tunnu ainutlaatuisilta, mutta ovat sitä, kirjoittaa Ilkka Kulmala.

Jyrki Aho on hokijätkä.

Hän on Porin Ässien valmentaja, joka osaa olla raivo. Otteluissa Aho on pelaajilleen peto, sanotaan suoraan: veemäinen. Hän ruuvaa ja ruuvaa, vähemmän löysää.

Mutta. Harjoitusten ja ottelujen ulkopuolella hän on pelaajien kaveri, sälli sällien joukossa, niin kuin nyt valmentaja vain voi ahtaassa roolissaan olla.

Viime viikolla kävi selväksi, että hokijätkä Aho kunnioittaa enemmän ihmistä kuin jääkiekkoa – mikä ei ole ollut, luette ihan oikein, todellisuudelta karanneessa lätkäkoodistossa itsestäänselvyys.

Ahon suusta kuultiin rujosti käynnistyneen liigakauden toistaiseksi merkittävimmät kommentit.

Ahon suojatti Matti Lamberg taklasi Mikkelin Jukurien Valtteri Hietasen tajunnan rajamaille. Kuolleesta kulmasta, törkeästi ja vastuuttomasti.

Tässä tilanteessa valmentaja asettuu aina puolustamaan pelaajaansa.

Ei Aho, hän teki poikkeuksen ja asettui pelin sekä vastustajan terveyden puolelle.

”Siinä ei olisi missään nimessä pitänyt mennä taklaamaan, Hietasella oli pää alhaalla. Huono teko”, kommentoi Aho ja ilmoitti käyvänsä Lambergin kanssa tiukan kehityskeskustelun.

Kommentit eivät tunnu ainutlaatuisilta, mutta oikeasti ovat sitä. Iso askel kohti turvallisempaa ja hyväksytympää jääkiekkoa.

Kaksi viikkoa Liigaa. Useita vaarallisia päähän kohdistuneita taklauksia: pelikieltoa yhteissummana 37 ottelua, tätä kirjoittaessa. Älyvapaata äijämäistä holtittomuutta.

Mutta merkit ovat ilmassa.

Sanktiot jyrkkenevät, pelaajayhdistys puhuu kirjelmässään ”pysyvän tahran” vaarasta, media ei enää vaadi hulluna ylikovaa peliä itse määrittelemänsä ”intensiteetin” nimissä, osa faneistakin katselee murjomista alta kulmain. Nyt Aho.

Ollaan jo lähellä tehokkainta keinoa. Sillä silloin, kun toisen terveyden vaarantaneen taklauksen toteuttanut pelaaja saa omassa kopissaan osakseen paheksuntaa ja halveksivia katseita, peli nimeltä jääkiekko voittaa.

Oma yhteisö on paras paimen. Jos se ei taputa ”karskia kundia” olalle eikä hyväksy tekoa, karski kundikin sulaa.

Yksin ei kukaan halua törkytaklauksensa kanssa olla.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

"Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: Miksi väkivaltaa kokeneiden ääni unohtui taas?

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi jo pankkitiliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.