Kolumni: Lennoilla saa vain kohonneen verenpaineen

En ymmärrä niitä, jotka vähät välittävät matkatavaraohjeistuksesta, kirjoittaa Mia Rouvinen.

Matkailu on mukavaa, mutta usein stressaan siihen liittyviä pakollisia siirtymiä. Etenkin lentomatkoilla on helppo ärsyyntyä toisista ihmisistä mutta myös tulkita toisten käytös väärin ärsyyntymiseksi.

Matkustan turistiluokassa ja usein pelkillä käsimatkatavaroilla. Pakkaaminen on usein palapeli, mutten silti ymmärrä niitä, jotka vähät välittävät ohjeistuksista.

Olen ollut esimerkiksi Finnairin lennolla, joka lähti myöhässä sen takia, että osalla matkustajista oli liikaa ja liian isoja käsimatkatavaroita, eikä niitä saatu ajoissa sullottua paikoilleen.

Halpalentoyhtiö Ryanair alkaakin marraskuussa veloittaa käsimatkatavaroista, jotka eivät mahdu istuimen alle. Perusteluna on lähdön nopeuttaminen.

Tuttavaan törmääminen on iloinen sattuma, mutta koneeseen noustaessa koko jonon pysäyttäminen sen takia on turhauttavaa. Jumiminen käytävällä ihmetyttää, sillä kone ei lähde ennen kuin kaikki istuvat.

Jos laukkuni ei mahdu hyllylle, lyhyenä mahdun paikalleni, vaikka laukkuni olisi edessäni penkin alla. Istuttuani otan usein esiin kirjani ja kuulokkeeni ja sulkeudun hetkeksi omaan maailmaani.

Vierustoveri voi tulkita sen epäystävällisyydeksi, vaikka kyse on rentoutumisesta. Tahdon huokaista, kun olen vihdoin koneessa ja matka alkaa.

Lensin keväällä reittilennolla, jolla oli paljon lasten kanssa matkustavia perheitä koneen takaosassa. Siellä oli myös ikkunapaikkani.

Penkkirivilläni taaperon kanssa istunut mies jutteli lentoemännälle, joka palasi kohta kysymään, tahdonko vaihtaa paikkaa koneen noustua.

Mies näki hämmästykseni ja kertoi ehdottaneensa sitä, koska ympärilläni oli monta itkevää lasta, ja olisi kiva, jos hänen vaimonsa pääsisi samalle riville.

Tarjottu paikka oli edessä ja sijaitsi lähellä samalla työmatkalla ollutta tuttavaani. Kun siirryin lentoemännän perässä laukkuineni, tunsin katseet selässäni. Mieli teki sanoa, etten ollut pyytänyt siirtoa.

Tai ehkä stressatessani kuvittelin ärsyyntyneet katseet.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .