Kolumni: Lopettakaa ravintoloissa kyylääminen

Olisin voinut olla tällä viikolla Suomen haukutuin ihminen, kirjoittaa Heikki Kärki.

Olisin voinut olla tällä viikolla Suomen haukutuin ihminen.

Viikon luetuin uutinen kertoi ruokakirjailija Hanna Sumarista, joka raivostui ravintolassa olleelle lapsiperheelle. Perheen äiti oli kysynyt lapseltaan, ottaisiko tämä keittoa. Lapsi kieltäytyi. Seuraavaksi äiti kysyi lapseltaan, saisiko äiti itse ottaa keittoa.

Sumarin mielestä tapaus osoitti, että lapsen vanhemmat olivat lepsuja ääliöitä. He pakottivat pienen lapsen päättämään asioista, joista hänen ei pitäisi päättää.

Mediamylläkkä oli valmis. Ihmiset haukkuivat kaiken tapaukseen liittyvän: Sumarin, vanhemmat, lapset, ravintolat, kasvatusmetodit ja ruokailutottumukset.

Koko hässäkkä oli tahallisen väärinymmärtämisen juhlaa. Veikkaan, että Sumarin näkemä äiti puhui leikillään höpötellen. Noin minäkin horisen tyttärelleni salaattipöydässä – ja teen silti itse valinnat.

Veikkaan myös, että uutisen aiheuttama tunnemyrsky johtui muustakin kuin lapsiperheiden ärsyttävyydestä. Julkisilla paikoilla toimimiseen liittyy Suomessa paljon jäykistelyä ja nipottamista. On kuviteltuja sääntöjä ja piilonormeja, jotka aiheuttavat kireyttä ja pelokkuutta. Sosiaalisten tilanteiden kammosta kärsii joka kuudes suomalainen.

Ihmisten pitäisi mennä ravintolaan nauttimaan ruoasta, elämästä ja toistensa seurasta. Keskustelupalstojen perusteella moni keskittyy kuitenkin kyyläämään toisten käytöstä.

Kritiikkiä saavat muun muassa äänekkäät seurueet, älypuhelinten käyttäjät, erikoistilausten tekijät, ruokasanastoa ymmärtämättömät vanhukset ja pelottavan hiljaiset pariskunnat.

On totta, että käytöstapoja on hyvä noudattaa. Samalla on järjetöntä ottaa paineita tuntemattomista ihmisistä, jotka sattuvat muutamaksi tunniksi samaan paikkaan. Kyttääjä löytää aina jonkun, jonka toimintaa voi paheksua.

Jos muiden käytös todella ahdistaa, asian voi ratkaista helposti ilman nettipalstoilla itkemistä. Myös kotona voi syödä.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.