Perttu Häkkisen kolumni: Maailman paskimmat bileet

Järjestäjän itsensä mukaan juhlat ovat jo ohi, kirjoittaa Perttu Häkkinen.

Juhlat ovat alkaneet ja ilmassa väreillyt odotuksen tuntu on vaihtunut tervetuliaisseremonioihin. Vanhat tutut halaavat toisiaan, tuntemattomille tarjotaan jämäkkää kädenpuristusta ja ujoa hymyä. Ai sinäkin olet täällä? Mahtavaa nähdä! Entä kukas sinä olet? Hauska tavata! Mitä iloisia yllätyksiä tämä taianomainen ilta voikaan tuoda tullessaan!

Alkumaljojen jälkeen juhlaväki asettuu mukavasti omille paikoilleen. Keskustellaan työstä ja perheestä, verkostoidutaan. Rohkeimmat esittelevät lomakuvia ja lastensa harrastuksia. Kyllä, meidän Kristiina nappasi kolmannen sijan esteratsastuksessa.

Tunnelma on välitön, mutta joitakin leuhkiminen ärsyttää.

Miksi helvetissä sen pitää taas näyttää kuvia Kosilta?

Alkuinnostuksen laannuttua joukon valtaa hämmennys. Miksi täällä oltiinkaan? Tervetuliaismaljojen kuohunta on vaihtunut kuivaan suuhun ja alhaiseen verensokeriin. On juotava lisää. Muutaman lasillisen jälkeen kanssajuhlijoiden piirteet muuttuvat entistäkin ärsyttävämmiksi. Miten tuokin voi olla noin saatanan pihalla sisäpolitiikasta?

Alkaa vänkääminen. Uusia tuttavuuksia höykytetään päivänpolttavista kysymyksistä, vanhojen ystävien kanssa kaivetaan riitaa menneistä asioista. Harrastetaan tahallista väärinymmärtämistä. Henkilökohtaisuuksiltakaan ei vältytä, päinvastoin. Ilkeämieliset juorut kulkeutuvat huoneesta toiseen muovautuen matkalla vieläkin ilkeämielisemmiksi.

Hiljalleen ärtymys tarttuu kaikkiin. Sanotaan kauheita asioita. Ihmiset järjestäytyvät kuppikunniksi: osa siirtyy keittiöön, osa kirjastoon. Tunnelma on pilalla.

Sitten vessajonossa puhkeaa tappelu. Särkyviä pulloja, huutoa ja itkua.

Virkavalta kutsutaan rauhoittelemaan tilannetta. Poliisi on hämillään eikä oikein tiedä kuinka toimia. Mikseivät aikuiset ihmiset voi keskustella rauhallisesti?

Osa juhlaväestä nostaa kätensä pystyyn ja lähtee koteihinsa vartomaan krapulaa, loput jäävät vielä istumaan iltaa.

Keittiössä yksinäinen mies toistelee samaa lausetta suljetuin silmin.

Lienettekin jo arvanneet, että edeltävä kertomus juhlista oli vain metaforinen kuvaus sosiaalisen median lyhyestä historiasta. Facebookin johtoon kuulunut Chamat Palihapitiya kohautti marraskuussa Stanfordin yliopiston tilaisuudessa toteamalla sosiaalisen median repivän yhteiskuntaa ylläpitävän sosiaalisen rakenteen kappaleiksi. ”Ei sivistynyttä keskustelua, ei yhteistyötä, virheellisiä tietoja, valheita”, hän luetteli. Itse Palihapitiya kertoi lähteneensä sosiaalisesta mediasta.

Juhlien järjestäjän itsensä mukaan juhlat ovat siis ohi.

Jäljelle jää kaksi kysymystä.

Kuka lähtee jatkoille? Entä kuka siivoaa lasinsirut ja moppaa oksennukset?

Kolumnisti on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.