Kolumni: Meidät on peloteltu piloille sääilmiöillä

Koko talven suomalaiset pelkäävät, että kesää ei tule. Sitten kun kesä kuitenkin tulee, suomalaiset pelkäävät sitä.

Tätä on jauhettu otsa kurtussa vuosia: ihminen vieraantuu luonnosta. Nyt ilmiö on saanut uuden ulottuvuuden. Ihminen vieraannutetaan luonnosta. Pelottelemalla.

Kesä on tosi kiva. Siis nauttikaa siitä, levätkää, liikkukaa ja pitäkää hiton hauskaa. Paitsi, että metsään ei tietenkään voi mennä, koska siellä on punkkeja, hirvikärpäsiä, käärmeitä, karhuja, susia, jättiukonputkia ja ihmisiä. Eikä mahdollisena hellepäivänä voi loikoilla rannalla, koska aurinko kärventää. Eikä luodolle voi soutaa, koska rajumyrsky nousee minä hetkenä hyvänsä.

Kapellimestarina toimii media, sen myyviksi tarkoitetut otsikot on ladattu kauhuvihjauksilla ja paniikkinappuloilla.

Väärin. En kritisoi suomalaista huolehtimiskulttuuria. Punkkien ja karhujen kanssa on syytä olla tarkka, tummien pilvien liikkeitä on aiheellista seurata, enkä itsekään antaudu hetkeä kauempaa suoralle auringonvalolle. Luonto on syleilevä, tyly ja tunteeton.

Pelottelua sen sijaan kritisoin. Kiira-myrsky tuli ja meni. Se aiheutti vahinkoa, kaatoi puita, katkoi sähköjä ja nostatti aaltoja. Rajuilmaa oli syytä kunnioittaa, mutta ei siitä oikein maailmanlopun näyksi ollut.

Kiira ei ollut edes poikkeus vaan nopeasti ohi mennyt valovoimainen myräkkä muiden kaltaistensa joukossa.

Luontoa ollaan ulkoistamassa.

Ennen sen ilmiöt oli sisäänrakennettu ihmisen arkikoodistoon. Kun ukkonen puhkesi, lopetettiin ulkotyöt, pidettiin kumisaappaat jalassa ja painuttiin tupaan seuraamaan salamoiden leikkiä. Kun jyrinä loppui, palattiin ulos ja vedettiin raikasta ilmaa keuhkoihin. Se oli siinä. Luonnon järjestämää näytelmää ei märehditty päiviä etukäteen eikä päiviä jälkikäteen.

Nyt on toisin. Joku ulkopuolinen kuvailee liioitelluin sanoin, miten ja milloin myrsky tulee, miten se pyyhkäisee, miten vaarallinen se on ja miten siihen pitää varautua. Rajuilma ei ole enää minun vaan jonkun toisen määriteltävissä. Sinunkaupat luonnon kanssa ovat jääneet tekemättä.

Ei ihme, jos pelottaa.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .