Kolumni: Mies- ja naisflunssa on kurja yhdistelmä

Kun mies on sairas, kyseessä ei koskaan ole mikään pieni tauti, vaan siitä otetaan kaikki irti, kirjoittaa Kaisa Haatanen.

On syysflunssasesonki. Kaikenmoista bakteeria ja virusta pörrää ja muhii takakesän lämmössä. Elo- ja syyskuu ovat olleet täynnä tapahtumia, joissa olemme tartuttaneet toisiimme sitkeitä pikkupöpöjä.

Miesflunssan käsite alkaa olla jo kaikille tuttu. Miehethän eivät tunnetusti kestä pikkukuumeilua ja taantuvat vähäistenkin vaivojen alla puolikuoliaaksi. Kun mies on sairas, kyseessä ei koskaan ole mikään pieni tauti, vaan siitä otetaan kaikki irti.

Sattuu, kolottaa, yskittää, niistättää niin maan tuhannesti. Vain vaivoin voi televisiota katsoa. Pahasta olosta on tarve puhua paljon ja perusteellisesti.

 

Naisflunssasta tiedetään vähemmän, koska naiset eivät pienistä valita. Arjen sankarit puurtavat vanhaan malliin, tekevät ruoat, hoitavat perheen, siivoavat mennessään ja tullessaan sieltä täältä. Eivät turhaan mittaile kuumetta – eiväthän lähipiirin miesflunssatkaan nostattaneet kuin 37,5 asteen lämmön.

Nainen pyyhkäisee kärsivältä otsaltaan kuume­hien ja jatkaa hiljaista uurastusta. Pieni kutina kurkunpäässä kestää päiväkausia.

Kurjaa on, jos perheessä on samanaikaisesti sekä mies- että naisflunssa. Kaamea draama kohtaa hiljaisen marttyyriuden.

Vaikka mies on puolikuollut, hän huomaa, että hänen tilaansa yritetään vaivihkaa kähveltää. Naisen hiljainen niistäminen kuuluu toisesta huoneesta. Mies on sijoittunut potemaan olohuoneeseen, josta hän hyvin pystyy seuraamaan, mitä tapahtuu myös television ulkopuolella.

Nainen sairastaa liehuen paikasta toiseen. Yskähtää liki huomaamatta kauppaan hakemaan lisää nenäliinoja ja einesruokaa, vaikka siitä tuleekin huono omatunto. Ei naisflunssassa sentään kaikkeen pysty.

 

Miestä harmittaa purkkimaksalaatikko, mutta eipä hänellä paljon olekaan ruokahalua, minkä hän kyllä kertoo.

Nainen napsii kaikessa hiljaisuudessa tummaa suklaata kurjaan oloonsa, ja se tunnetusti auttaa kaikkiin vaivoihin. Nainen osaa nauttia virkistävää ja kipeälle kurkulle tehokasta inkivääriteetä ja hunajaa. Mies haluaa keltaista Jaffaa ja kuuntelijan niin kuin lapsenakin.

Flunssa kestää sen, minkä kestää, eli muutamassa päivässä se on ohi. Nenäliinat kerätään sohvan alta ja elämä jatkuu. Sohva on taas yhteistä tilaa.

Ruoka maistuu paremmalta, ja nainenkin haluaa taas hyödyntää keittiön kaikkia mahdollisuuksia.

Kaisa Haatanen on pohjattoman utelias aikuinen nainen ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.