Kolumni: Mikään ei ärsytä niin paljon kuin huijaava taksikuski

Suomessa en tahdo yllättyä, kirjoittaa Mia Rouvinen.

Suomalaiset eivät ole taksilla suhaavaa kansaa: Lähitaksin teettämän kyselyn mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista käyttää taksia harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Taksilla ajetaan yleisimmin ravintolasta kotiin, lääkäriin, lentokentälle tai juna-asemalle. Kun taksi tilataan, tärkeää on kyydin turvallisuus ja kuljettajan ammattitaito.

Suomessa on voinut luottaa siihen, että taksi osaa ajaa perille, ei tee ylimääräisiä kiemuroita eikä laskuta ylimääräistä. Ehkä siksi ulkomailla kohdalle sattuva huijaritaksi yllättää ja raivostuttaa joka kerta.

Ajoin alkukesästä taksilla lentokentälle. Matkan aikana puheeksi tuli heinäkuun alusta voimaan tullut taksiliikenteen vapauttanut lakimuutos.

Pitkän uran tehnyt kuljettaja pohti, murtaako markkinoiden vapauttaminen suomalaisten luottoa takseihin ja suhtautuvatko asiakkaat jatkossa kuskeihin kuin huijareihin. Ammattikuljettajasta ajatus tuntui raskaalta.

Perillä lomakohteessa, Montenegron rannikolla, taksikulttuuri oli tyystin erilainen. Hinta piti sopia etukäteen, jotta selvisi pelkällä turistilisällä isomman huijauksen sijaan. Välillä kuljettajat eivät osanneet hotellille, vaikka heille antoi katu­osoitteen.

Jatkuva säätäminen ärsytti. Kuppini meni nurin siinä vaiheessa, kun viimeisen illan kuljettaja päätti lepytellä minua taputtelemalla reittäni.

Kun lentokentältä nousin jälleen taksiin, huokaisin helpotuksesta. Ei turistihintoja, kuten Montenegrossa tai Venäjällä, ei rallikuskeja kuten Romaniassa, vaan turvallista kyytiä.

Pari viikkoa sitten hyppäsin rautatieasemalta taksiin. Ennen kuin nousin kyytiin, kysyin, paljonko matka maksaa. Kuski kertoi hinta-arvion hieman ihmeissään. Kerroin lomastani ja siitä, etten tahdo Suomessa yllättyä. En ollut ainoa aiheen esiin nostanut.

Muutaman taksimatkan perusteella mikään ei ole ainakaan vielä muuttunut, ja hyvä niin. Luottamuksen suomalaiseen taksiin soisi säilyvän jatkossakin.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .